Referat - Curtea de Conturi

Categorie
Referate Economie
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
625
Etichete
curtea, conturi
Descarcari
340
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Curtea de Conturi

1. Control financiar exercitat de Curtea de Conturi
Scurt istoric. Natura institutie
Institutie de origine constitutionala, Curtea de Conturi a României reia o veche traditie existenta în tara noastra în materie de control specializat.
Prima Curtea de Conturi a fost înfiintata în tara noastra, prin Legea din 24 ianuarie 1864. Existenta ei a fost mentionata si prin Constitutia din 1866 în articolul 116, care prevede ca, “ pentru toata România este o singura Curte de Conturi “.
În Legea nr. 149 din 31 iulie 1929  pune în aplicare prevederile articolului 115 din Constitutia din anul 1973 conform careia: “ Controlul preventiv si cel de gestiune a tuturor veniturilor si cheltuielilor statului se va exercita de Curtea de Conturi, care supune în fiecare an Adunarii deputatilor raportul general rezumând conturile de gestiune al bugetului trecut, semnalând totodata neregulile savârsite de ministrii în aplicarea bugetului. ”
Dupa instaurarea regimului comunist în România, Legea nr.149/1929 a fost abrogata prin Decretul nr. 352 din 1 decembrie 1948.
Curtea de Conturi a fost reintrodusa în sistemul administrativ al tarii noastre prin dispozitiile art. 139 din Constitutie României din anul 1991. Potrivit acestui articol: “ Curtea de Conturi exercita control asupra modului de formare, de administrare si de întrebuintare a resurselor financiare ale statului si al sectorului public. În conditiile legii, curtea exercita atributii jurisdictionale. ”
În Legea nr. 94/1992  în forma initiala, Curtea de Conturi era calificata ca fiind “organul suprem de control financiar si de jurisdictie în domeniul financiar”.
În opinia Colegiului jurisdictional al Curtii de Conturi si al Guvernului s-a sustinut ca semnificatia termenului de organ suprem este aceea de unic, care cu referire la activitatea de jurisdictie, are în vedere jurisdictia financiara.


În noua Constitutie a României, aplicata din luna octombrie a anului curent (2003), art. 139, alin.1 se modifica si


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org