Referat - Dezavantajele integrarii Romaniei in UE

Categorie
Referate Economie
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
709
Etichete
dezavantajele, integrarii, romaniei
Descarcari
342
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Dezavantajele integrarii României in U.E.


Exista persoane care cred ca aderarea la UE ar conduce la o pierdere de suveranitate si identitate nationala sau se tem ca tara va deveni mai vulnerabila in conditiile concurentei din Piata unica europeana.
În urmatorii cinci ani, România va trebui sa cheltuiasca peste 25 de miliarde de euro pentru a atinge standardele Uniunii Europene. Cea mai mare parte a acestei sume va fi platita de cetatenii si firmele din România. Costurile aderarii, pe care românii le vor suporta, sunt costuri publice (care vor fi acoperite din bugetul de stat), costuri private (ce vor fi suportate de societatile comerciale) si costuri individuale (ce vor fi platite de fiecare cetatean român, pentru reforma sistemului de pensii, pentru reconversie profesionala, pentru un alt standard de viata).
Pentru primii trei ani de dupa integrare, adica pâna în 2010, România trebuie sa contribuie cu mai multe miliarde de euro la bugetul comunitar. La acestea se adauga cheltuielile pentru modernizarea infrastructurii si investitiile în protectia mediului. Efortul bugetar pentru cele doua domenii se ridica la aproximativ 10-11 miliarde de euro, pâna în 2010. Valoarea totala a acestor cheltuieli se ridica la bugetul pe anul 2004, ceea ce înseamna ca, în cinci ani, românii vor plati impozite cât pentru sase.
Costurile din fonduri private, adica cele care vor fi platite de firmele românesti, sunt cauzate de modificarea normelor românesti de desfasurare a activitatilor economice, pentru a fi compatibile cu cele europene. Aici trebuie sa se regaseasca investitii pentru mediu ori cheltuieli pentru a avea produse la alte standarde sau certificarea dupa alte reguli.
Aderarea la Uniunea Europeana implica si costuri economice, dar si costuri sociale, aducând, printre altele, masive cresteri de preturi. Suntem obligati sa adoptam regulile europene ale concurentei loiale; nu se mai poate livra energia sub costuri, fie ca este vorba de gaze naturale, electricitate sau cald


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org