Referat - Economia de piata ca forma evoluata a economiei de schimb

Categorie
Referate Economie
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
578
Etichete
economia, piata, forma, evoluata, economiei, schimb
Descarcari
369
Nota
0 / 10 - 0 voturi


ECONOMIA DE PIATA CA FORMA EVOLUATA
A ECONOMIEI DE SCHIMB



In lume exista în prezent o mare varietate de tipuri specifice de organizare si reglare a activitatii economice, dar sistemul economiei de piata a devenit predominant în lumea contemporana. Între economia de piata si economia de schimb se pune adesea semnul egalitatii.
În principiu, economia de piata este considerata o forma evoluata a economiei de schimb.Ea este opusul economiei centralizate, asa cum economia de schimb este opusul celei naturale .
Economia de piata se poate definii- ca un mecanism complex de coordonare a oamenilor, activitatiilor si firmelor printr-un sistem de piete si preturi.
Piata - putem spune ca este un mecanism prin intermediul caruia se realizeaza legatura între cumparator si vânzator, în vederea stabilirii calitatii sau pretului unui produs sau serviciu.
Pretul – este un barometru extrem de important si sensibil al economiei.El coordoneaza deciziile dintre producator si consumator, astfel încat un pret mic încurajeaza consumul si descurajeaza productia.
Faptul ca vreme de 50 de ani lupta s-a dus între doua sisteme diametral opuse – comunism si capitalism – a dus la neglijarea diferentelor existente între tarile cu economie dezvoltata.Procesul de transformare prin care trec economiile nationale si economia în ansamblul ei, arata ca nu doar economiile foste socialiste se afla în prezent în plin proces de tranzitie.
Daca ne gândim la geneza protectionismului si a liberului schimb, observam caci comertul international nu a avut în antichitate caracterul general pe care l-a dobandit în zilele noastre.El se afla în mâna câtorva popoare mici care, favorizate de situatia lor maritima îsi constituisera monopolul comertului si al transportului respectiv.
Practic, de la mercantilisti încoace “ dreptul de vama “ a început sa fie folosit pentru “ a îndeparta concurenta straina si a dezvolta industria nationala “. Aces


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org