Referat - Economia informatiei

Categorie
Referate Economie
Data adaugarii
acum 15 ani
Afisari
3322
Etichete
economia, informatiei
Descarcari
689
Nota
9.5 / 10 - 2 voturi

Autostrada informationala este definita ca o retea de mare întindere capabila sa asigure transferul oricarui tip de date, în special cele multimedia, si care este destinata sa joace rolul de infrastructura globala de comunicatii. Conturul acestei notiuni a fost dat de presedintele american, Bill Clinton, care a lansat în 1994 proiectul National Informatic Infrastructure (N.I.I.) care îsi propunea construirea unei retele elctronice care sa schimbe fundamental modul de viata al americanilor. Ideea a fost preluata si de celelalte tari, în special cele din grupul celor sapte tari puternic industrializate, care au demarat deja proiecte asemanatoare. Cu toate acestea, autostrada informationala nu a fost înca realizata dar Internetul pare sa se apropie cel mai mult de aceasta definitie.
În 1940, la o întrunire a Societatii Americane de Matematica, George Stibitz a realizat prima comandare la distanta a unui calculator. Prin intermediul liniilor telefonice, el a reusit din laboratoarele Bell situate în New-York sa transmita comenzi unui calculator aflat în orasul Hanover din statul New - Hampton.
De atunci atât conceptul de retea cât si calculatoarele au evoluat spectaculos. Tuburile pe baza carora functionau calculatoarele au fost înlocuite, la începutul deceniului cinci, de tranzistoare si apoi începând cu 1970, de circuite integrate ceea ce a redus mult din dimensiunile acestora si consumul de energie. Raportul pret/ putere s-a ameliorat constant, în acelasi timp crescând puterea de memorare a calculatoarelor personale, iar aparitia interfetelor grafice l-au transformat într-un unealta mai prietenoasa si accesibila.
O alta transformare profunda prin care a trecut calculatorul a fost digitalizarea. Daca la început calculatoarele erau folosite doar prin calcule si tratarea textului, acum ele sunt capabile sa reproduca sunete sau sa afiseze imagini de o fidelitate uimitoare. Primul care a fost digitalizat a fost sunetul, debutul facându-se prin aparitia compact – discurilor care au înlocuit treptat discurile de vinilin si casetele audio. Dupa o evolutie desfasurata în paralel, cele doua tehnologii, a sunetului si a calculatoarelor, s-au întâlnit o data cu aparitia CD-ROM-ului care permitea calculatorului sa reproduca sunetul de pe compact discuri. A urmat apoi filmul, care a fost si el digitalizat, codarea imaginilor si calitatea lor deosebita determinând raspândirea rapida a acestei noi tehnologii.
Consecinta digitalizarii a fost transformarea calculatorului într-un punct de acces la autostrada informationala capabil sa reproduca sunetul cu o mare fidelitate, sa afiseze video-clipuri sau filme si care permite tinerea teleconferintelor.
Companiile de telefonie la rândul lor au optat pentru comutatoarele digitale si pentru fibrele optice în locul centralele analoage si a firelor de cupru. În tarile dezvoltate, totalitatea comunicatiilor interurbane se desfasoara prin modalitati digitale. Viteza transferul de date s-a accelerat iar calitatea transferului s-a ameliorat, marind posibilitatile retelei.
Reteaua Internet s-a nascut în domeniul apararii, din nevoia de rationalizare a utilizarii resurselor informatice si pentru a se asigura securitatea acestor transmisii. În 1960, ARPA (Advenced Research Project Agency) a început un program de interconectare a calculatoarelor din universitatile si companiile particulare. Rezultatele s-au vazut în 1970 când patru universitati de pe coasta de Vest au fost conectate în retea formând ceea ce s-a numit ARPANet. Protocolul de transmisie utilizat de retea, o colectie de norme tehnice cunoscute sub numele de TCP/IP, a fost dezvoltat în 1979 de catre Vinton Cref, presedintele Conferintei Nationale de Comunicare între calculatoare si Robert Kahu, membru al aceleiasi Conferinte. Începutul Internetului modern este considerat momentul în care ARPAnet si Csnet (reteaua fundatiei nationale de stiinta ) au fost conectate. În numai zece ani de la crearea sa, Internetul a devenit o sursa pretioasa de documentare pentru cercetatorii din întreaga lume. Dupa alti douazeci de ani, Internetul a devenit un loc al comertului, al exprimarii libere a opiniilor (pentru ca nu exista nici un fel de cenzura politica) al educatie si instruirii. Reteaua creata în scopuri militare a devenit unul dintre cele mai importante instrumente ale comunicarii si difuzarii de informatii.
În planul comunicarii, Internetul ofera în principal trei tipuri de servicii: posta electronica, listele de distributie si „newsgroup”-urile. Posta electronica are avantaje considerabile fata de posta clasica, telefon sau telex. În primul rând este mijlocul cel mai putin costisitor de corespondenta care exista la ora actuala. În al doilea rând este si cel mai rapid, un mesaj electronic ajungând de la expeditor la destinatar în cel mult zece minute oricare ar fi distanta între cei doi.
Listele de distributie au aparut datorita dezvoltarii programelor capabile sa gestio...


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org