Referat - Economia politica

Categorie
Referate Economie
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
317
Etichete
economia, politica
Descarcari
263
Nota
0 / 10 - 0 voturi


Introducere

Economia politica,privita ca o ramura de cunostinte ale omului de stat sau a legiuitorului isi propune doua scopuri distincte :in primul rind de a procura populatiei un venit sau o subzistenta abundenta sau mai bine zis, de a o face copabila sa-si procure acest venit sau aceasta subzistenta abundenta ; si in al doilea rind de a procura statului sau colectivitatii, un venit suficient pentru serviciile publice . Ea isi propune sa imbogateasca in acelas timp si poporul si pe suveran.
Cresterea diferita a belsugului, la epoci si natiuni diferite, a dat nastere la doua sisteme diferite de economie publica, cu privire la imbogatirea popoarelor. Unul poate fi numit sistemul comercial(mercantilist), iar celalalt, sistemul agricol.

Adam Smith ¨Avutia natiunilor”

MERCANTILISMUL

Transformarile profunde din secolele XV-XVI au marcat aparitia timpurilor moderne.
Pe plan material marile descoperiri maritime au provocat simultant o largire a orizontului comercial , un aflux de produse exotice si o deplasare a centrului de greutate economic al lumii. A rezultat o rasturnare completa a averilor si a ierarhiei sociale, trezirea spiritului de aventura si de cistig . Unei lumi prin esenta rurala si artizanala ii va urma o lume comerciala si manufacturiala. Preponderenta a trecut de porturile mediteraneene la cele ale Antanticului . Cantitati considerabile de metale pretioase provenind din Mexic si Peru au fost conduse catre Spania unde au provocat o prosperitate extraordinara, dar si o crestere verginoasa a preturilor care se va raspindi curind pe tot continentul .
Pe plan intelectual, s-au realizat in acelas timp importante realizari politice si morale.Statele moderne, centralizate si unificate, s-au cladit pe rulinele feodalitatii. Renasterea si Reforma au provocat o unire a spiretelor care vor duce la un amoralism economic si la abondonarea progresiva a prencipiului medieval al moderatiei


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org