Referat - Economia Romaniei-pe scurt

Categorie
Referate Economie
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
804
Etichete
economia, romanieipe, scurt
Descarcari
413
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Economia României

Economia României este o economie de piata, conform Constitutiei din 1991. Conform acesteia, statul este obligat sa asigure libertatea comertului si protectia concurentei loiale. În economia României actioneaza asadar legea cererii si a ofertei. La baza acesteia se afla proprietatea privata care trebuie protejata si garantata.
Puterea economica a României
Principalele industrii ale României sunt cea textila si de încaltaminte, industria metalurgica, de masini usoare si de ansamblare de masini, miniera, de prelucrare a lemnului, a materialelor de constructii, chimica, alimentara si cea de rafinare a petrolului. O importanta mai scazuta reprezinta industriile farmaceutica, a masinilor grele si a aparatelor electrocasnice. În prezent, industria constructoare de masini (vedeti Dacia Logan) este foarte larga si este orientata înspre piata. Industria româneasca de IT cunoaste o crestere anuala constanta.
Puterea economica a României este concentrata în primul rând pe producerea de bunuri de catre întreprinderile mici si mijlocii în industrii precum cea a masinilor de precizie, vehiculelor cu motor, industria chimica, farmaceutica, a aparatelor electrocasnice si a îmbracamintei.
Sectoarele economiei
Industrie
Principalele ramuri industriale sunt industria constructoare de masini, chimica, petrochimica, a materialelor de constructii, de prelucrare a lemnului si industria usoara.
În cadrul industriei constructoare de masini se produc utilaje petroliere pentru platforme de foraj terestru si marin la Ploiesti, Târgoviste, Bacau, Bucuresti si Galati, utilaje miniere la Baia Mare, Petrosani si Sibiu, masini unelte la Bucuresti, Oradea, Arad, Râsnov si Târgoviste, si produse ale industriei de mecanica fina. Industria electronica si electrotehnica este reprezentata prin întreprinderi amplasate în principal în Bucuresti, Iasi, Timisoara, Craiova, Pitesti. Tractoare se produc la Brasov, Craiova, Miercurea-Ciuc, iar alte masini agricole la Bucuresti, Piatra Neamt,


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org