Referat - Euro

Categorie
Referate Economie
Data adaugarii
acum 15 ani
Afisari
3147
Etichete
euro
Descarcari
774
Nota
9 / 10 - 1 vot

PREGATITI-VA PENTRU EURO
Exista o zona euro, care cuprinde 12 tari: Austria, Belgia, Finlanda, Franta, Germania, Grecia, Italia, Irlanda, Luxemburg, Olanda si Spania. Monedele acestor tari au disparut treptat, intre 1 ianuarie si 28 februarie 2002. Data de 27 ianuarie 2002 a fost ultima zi pentru guldenul olandez, 9 februarie pentru lira irlandeza, 17 februarie pentru francul francez, iar data de 28 februarie va fi ultima zi in care va circula silingul austriac, francul belgian, marca finlandeza, drahma greceasca, lira italiana, francul luxemburghez, escudo portughez, peseta spaniola. De la 1 martie 2002, in toate cele 12 tari amintite va circula o moneda unica: EURO.
Trei tari, Marea Britanie, Danemarca si Suedia, din motive diferite au decis sa amane trecerea la moneda unica. Dar trecerea la Euro este o problema vitala pentru intreaga Uniunue Europeana. Se fac mari eforturi, materiale si financiare, pentru ca mediile de afaceri sa-si adapteze echipamentele pentru utilizarea noii monede si sa faca tot posibilul pentru cresterea competitivitatii firmelor in cadrul pietei unice.
Bancile din Romania sunt pregatite pentru conversie. Banca Nationala s-a implicat direct in activitatile menite sa asigure pregatirea publicului romanesc si a mediilor de afaceri. BNR va mai publica cursurile de schimb in lei pentru valutele din zona euro, pana la data la care acestea isi vor pierde puterea circulatorie si cursul legal. Acest moment, difera de la o tara la alta, dar nu va fi ulterior datei de 28 februarie 2002. Dupa aceasta data, tabelul cu ratele de schimb va avea o alta infatisare.
BNR asigura coordonarea procesului de trecere la euro in tara noastra. Banca Nationala este implicata intr-o ampla campanie mediatica, al carui scop este acela de a transmite publicului toate elementele necesare finalizarii fara sincope a tranzitiei catre moneda unica europeana. Numerarul detinut in valute din zona euro va putea fi schimbat la banci sau la case de schimb particulare.
Ziua de 1 ianuarie 2002, ziua E, a fost punctul culminant al unei etape de 6 ani, etapa in care un grup de tari europene s-au pregatit pentru a putea utiliza o singura moneda, inlaturand astfel barirele sistemelor monetare nationale.
Euro este moneda unica a Uniunii Economice si Monetare, adoptata la 1 ianuarie 1999. Semnul pentru moneda unica este E, cu doua linii orizontale, clar marcate, inspirat din litera greceasca epsilon, ca referinta la leaganul civilizatiei europene si la prima litera din cuvantul Europa. Liniile paralele reprezinta stabilitatea euro.
In intampinatrea zilei e s-au tiparit 14,9 miliarde de bancnote, s-au batut 51,5 miliarde de monede si la data de 11 ianuarie 2002 aproximativ 10 miliarde euro sa fie pusi imediat in circulatie pentru a inlocui monedele nationale.
Realizata de Robert Kalina, de la Imprimeria Bancii Centrale a Austriei, grafica bancnotelor euro este strans legata de de mostenirea culturala europeana, fara sa prezinte insa momente reale, ci simboluri. Desenele lui sunt inspirate din tema “Ani si stiluri in Europa”, fiind reprezentative pentru toate statele membre.
Ferestrele si portile ce domina aversul fiecarei bancnote simbolizeaza spiritul european de deschidere si cooperare. Cele 12 stele, desenate pe bancnote, reprezinta dinamismul si armonia europei contemporane.
Reversul bancnotelor infatiseaza poduri ilustrand aceleasi perioade arhitecturale, constituindu-se intr-o metafora a apropierii dintre popoarele europene si dintre Europa si restul lumii. Podurile, plecand de la cele foarte vechi si ajungand la podurile suspendate sofisticate, caracteristice erei moderne, sugereaza si ele comunicarea continua si extinsa, existenta atat intre tarile europene, cat si intre toate tarile lumii.
Referitor la monede, pe o fata a acestora sunt reprezentate grafic simbolurile nationale asupra carora a decis fiecare stat membru. Fata comuna tuturor monedelor, desenata de Luc Luycx de la Monetaria Regala Belgiana, reprezinta o harta a Uniunii Europene, pe un fond de linii transversale la care sunt atasate stelele. Monedele de 1, 2 si 5 eurocenti pun accentul pe locul europei in lume, in timp ce monedele de 10, 20 si 50 de eurocenti descriu Uniunea ca o grupare de natiuni individuale. Monedele de 1 si 2 euro sugereaza Europa fara granite.
Incepand cu 1 ianuarie 2002 vor iesi treptat de pe piata 12 monede nationale, care vor fi inlocuite cu EURO. Trecerea de la o moneda la alta se face pe baza unor rate de conversie fixe. Monedele si bancnotele care ies din circulatie vor avea un termen de preschimbare stabilit de fiecare tara.
EURO COTATII
Tara
Sfarsitul perioadei de circulatie a monedelor nationale
Ultima zi de schimbare a monedelor la bancile comerciale
Ultima zi de schimbare a monedelor nationale la bancile ce...


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org