Referat - Fiscalitatea

Categorie
Referate Economie
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
357
Etichete
fiscalitatea
Descarcari
514
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Fiscalitatea
1.1. Aspecte teoretice privind fiscalitatea.
Organizare, conceperea si functionare sa conduce la mutatii în viata sociala, economica si politica. Din aceasta cauza, fiscalitatea trebuie analizata nu numai din perspectiva statica, ci si dinamica. Prin utilizarea sa ca instrument al deciziilor politice, fiscalitatea este în acelasi timp generatoare si rod al politicii fiscale. Adica face sa functioneze diferite tehnici si mecanisme de prelevare a impozitelor si taxelor în scopuri politice, economice si/sau sociale.
Luarea în discutie a fiscalitatii este importanta si necesara, întrucât, din modul în care acesta este construita si functioneaza, se pot desprinde concluzii referitoare la presiunea fiscala, politica fiscala si eficienta implicarii puterii publice în viata economica si sociala a unei societati.
Fiscalitatea, urmareste realizarea obiectivelor politicii economice si ale celei sociale ale statului. Atunci când devine frâna în realizarea acestor obiective, societatea reactioneaza pentru reformarea lui, pentru a reorienta spre ceea ce ea considera a fi telul ei.

1.2. Conceptul de fiscalitate.

1.2.1.Abordari privind fiscalitatea:

Exista cel putin doua abordari ale conceptului.

A. Fiscalitatea este vazuta ca totalitatea impozitelor si taxelor dintr-un stat.

B. Se pune accentul pe elementele definitorii ale sistemului fiscal în general, îl defineste prin prisma relatiilor dintre elementele care formeaza acest sistem.

Prima abordare se bucura de concizie si expresivitate, permitând o analiza pragmatica mai usoara si mai eficienta a modului în care este constituita si functioneaza. Astfel, o prima definitie în cadrul acestei abordari considera fiscalitatea "totalitatea impozitelor si taxelor provenite de la persoane fizice si juridice care alimenteaza bugetele publice".
O alta definitie vede fiscalitatea ca fiind "totalitatea impozitelor instituite într-un stat, care-i procura acestuia o parte covârsitoare din veniturile bugetare, fieca


  • Referate asemanatoare

Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org