Referat - Fondurile Phare si utilizarea lor in Europa

Categorie
Referate Economie
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
316
Etichete
fondurile, phare, utilizarea, lor, europa
Descarcari
219
Nota
0 / 10 - 0 voturi

FONDURILE PHARE SI UTILIZAREA LOR IN EUROPA


Dupa anul 1945, multi politicieni au considerat ca este nevoie de o colaborare est-europeana mai stransa. Principalul lor obiectiv era aceala de a crea o Uniune Europeana, capabila de a preveni un nou razboi. In anul 1951 s-a format Comunitatea Europeana, devenita ulterior Uniunea Europeana, avand ca membre doar 6 tari: Belgia, Franta, Germania, Italia, Luxemburg si Olanda. In prezent, sin aceasta uniune fac parte 15 tari.
Celelalte state au ca scop aderarea la UE, aceasta insemnand prosperitate, cresterea nivelului de trai, circulatie libera in afara granitelor etc. Avantajul economic imediat al acestora ar fi accesul la programele comunitare de tip Phare si la fondurile de asistenta disponibile.
Programele de tip Phare au un tel clar si simplu in tarile candidate: sa le pregateasca pentru aderarea la U.E. directionarea acestora de bazeaza pe parteneriatele de Aderare, luand in considerare actiunile fiecarei tari in legatura cu pregatirile sale de aderare la U.E.
Aproximativ 30% din fondurile Phare sunt alocate stabilirii de institutii si punerea unei baze institutionale pentru aderare. Ajutorul se concentreaza asupra cladirii structurilor, resurselor umane si capacitatii manageriale necesare in fiecare tara candidata pentra u asigur adoptarea si aplicarea legislatiei U.E, asigurand existenta unei societati democratice cuprinzatoare.
Constructia institutionala este sprijinita in patr domenii prioritare: finante, justitie si afaceri, agricultura si mediu. La acestea se adauga inca una sau doua prioritati, in functie de nevoile specifice ale fiecarei tari. Atentia se concentreaza asupra intaririi elementelor administrative raspunzatoar de controlul legislatiei europene.
Pentru aceste proiecte sunt alese domnii precum modernizarea administratiei si a sistemului juridic, in unele cazuri fiind necesare noi structuri administrative si o instruire specializata.
Phare supravegheaza activitatea expertilor U.E. de sfatuire a tar


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org