Referat - Franciza

Categorie
Referate Economie
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
379
Etichete
franciza
Descarcari
237
Nota
0 / 10 - 0 voturi

FRANCIZA

Franciza reprezinta o forma de cooperare contractuala între un francizor si un francizat (persoane fizice sau persoane juridice, independente din punct de vedere financiar) prin care primul, contra unei taxe de intrare în franciza („drept de intare”) si a unei taxe anuale raportata la cifra de afaceri („redeventa”), acorda celui de-al doilea dreptul de comercializare a bunurilor si serviciilor folosind marca, numele, magazinele puternic personalizate, sistemele publicitare proprii, know-how-ul francizorului.
Sitemul de franciza a aparut pentru prima data în Statele Unite ale Americii si a cunoscut doua etape distincte în dezvoltarea sa:
începutul secolului al XX-lea – axata pe franciza vânzarilor de automobile si a organizarii statiilor pentru distribuirea benzinei si a lubrifiantilor;
anii 1950-1960 – marcati de expansiunea deosebita a francizei produselor alimentare de mare consum.
Franciza este un sistem de care este bine sa tina cont în special întreprinderile mici, care vor sa patrunda pe piete deja ocupate de firme cu o experienta îndelungata si care doresc sa obtina succese imediate. În concluzie putem afirma ca, prin intermediul contractului de franciza, francizorul îsi poate extinde afacerea cu cheltuieli reduse, în timp ce francizatul beneficiaza de renumele unei firme de prestigiu si de sprijinul interesat al francizorului.
Între motivatiile optarii catre sistemul de franciza putem sa amintim:
nevoia de independenta profesionala;
posibilitati substantiale de câstig;
risc relativ limitat;
costuri mai reduse (în functie de tipul de franciza) etc.

Tipuri de franciza
Franciza apare sub o varietate de forme prin care proprietarul unui produs/serviciu/afacere/marca etc. cedeaza dreptul de utilizare a acestor elemente unei alte persoane contra unei sume de bani. Cele mai cunoscute tipuri de franciza, atât în economia americana cât si în celelate state occidentale, sunt:
Franciza de productie sau a marcilor de fabrica – Product and Trade Name Franch


  • Referate asemanatoare

    • Franciza

      Definire Notiunea de franciza face inca obiectul de studiu in ceea ce priveste definirea atat din pu ...VEZI REFERAT

Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org