Referat - Incidenta impozitelor

Categorie
Referate Economie
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
336
Etichete
incidenta, impozitelor
Descarcari
279
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Cine plateste, de fapt, toate impozitele percepute de administratie? Bineînteles, nu indivizii sau firmele care cedeaza statului veniturile fiscale sunt cei care platesc cu adevarat impozitele. Firmele pot transpune sarcina platii impozitelor „înainte”, adica asupra clientilor lor, prin cresterea preturilor proportional cu valoarea impozitului care trebuie platit. Ori, dimpotriva, pot sa „paseze” aceasta sarcina „înapoi” asupra furnizorilor care vor obtine salarii, rente si alte preturi ale factorilor de productie mult mai mici decît în situatia în care n-ar fi existat impozit.
Economistii insista asupra examinarii incidentei impozitelor, adica a modului în care se repartizeaza sarcina fiscala si a efectelor acesteia asupra muncii depuse, a economisirii, a pretului marfurilor, a pretului factorilor de productie, a alocarii resurselor si a structurii productiei si consumului.
Repartizarea si transpunerea impozitelor este o problema de natura economica, sociala, dar si politica. Analiza profunda a acestor procese face posibila identificarea agentilor economici care efectiv vor suporta toata greutatea poverii fiscale. Problema respectiva este generata de necorespunderea subiectului impozabil cu destinatarul impozitului. Practica nationala de transpunere a impozitelor ramîne, cu parere de rau, în afara cercetarilor stiintifice. Cauza acestor deficiente sunt experienta insuficienta a Republicii Moldova în aplicarea impozitelor în conditiile pietei, lipsa unui sistem impozitar stabil, iar de aici - inexistenta unor siruri dinamice de date fiscale, asigurarea insuficienta cu tehnica de calcul si programe specializate aferente acesteia creeaza obstacole obiective în cercetarea complexa a eficientei sistemului impozitar din Republica Moldova si, în special, în cercetarea reactiilor pietei la introducerea impozitelor.
Teoria economica utilizeaza conceptul de incidenta fiscala pentru a evidentia efectul atît la nivel microeconomic, cît si macroeconomic.
Incidenta impozitului


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org