Referat - Inflatia - Curba Phillips

Categorie
Referate Economie
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
456
Etichete
inflatia, curba, phillips
Descarcari
265
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Inflatia. Curba Phillips

1. Costurile sociale ale inflatiei
Prin costurile sociale ale inflatiei intelegem contributia societatii, renuntarile pe care trebuie sa le accepte populatia, ca urmare a existentei inflatiei.
Inflatia, ca un dezechilibru din economie care se manifesta prin cresterea generalizata a preturilor si scaderea puterii de cumparare a banilor, poate fi de doua categorii:
inflatie perfect anticipata, pe care o putem prognoza si lua in considerare in toate calculele in economie
inflatie imperfect anticipata, pe care nu o putem prognoza decat cu totul aproximativ, deoarece este generata de factori perturbatori imprevizibili.
O rata a inflatiei perfect anticipata sau o rata a inflatiei constanta, este desigur un lucru de dorit pentru politicieni, dar mai greu de realizat in practica. De aceea este necesar sa analizam si cazul cand avem de a face cu o inflatie imprevizibila.
Sa nu uitam ca o crestere a inflatiei inseamna o crestere a preturilor, lucru ce face sa aiba loc un proces de transferare a bogatiei de la creditori la debitori.
Acest efect opereaza in legatura cu toate bunurile fixate in termeni nominali, adica bani, angajamente, contracte, asigurari, economii etc.
Un soc inflationist poate distruge puterea de cumparare a economiilor facute intr-o viata, asa cum s-a intâmplat cu fostele tari comuniste, care au suferit cresteri ale inflatiei cu peste 1000%.
In aceste tari de fapt are loc un proces de finantare a restrangerii consumului. Toate bunurile care au fost fixate in termeni nominali s-au dezvoltat de peste 10 ori. O crestere cu 1% a preturilor diminueaza valoarea acestori bunuri cu 1%, lucru ce la nivelul economiei nationale poate insemna miliarde de unitati monetare.
Nu trebuie sa consideram ca un soc inflationist aduce numai pagube tuturor categoriilor populatiei. Astfel,unii oameni castiga din acest proces inflationist crescut. De exemplu cei care au luat imprumuturi in termeni nominali vor restitui o valoare mai mica a imprumu


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org