Referat - Locul SUA in cadrul sistemului comercial international

Categorie
Referate Economie
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
396
Etichete
locul, sua, cadrul, sistemului, comercial, international
Descarcari
252
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Locul S.U.A. in cadrul sistemului comercial international




Istoria ne demonstreaza ca initiativa crearii si mentinerii sistemului comercial international apartine natiunii care se gaseste in pozitia de lider mondial. Asa cum spunea Lester Turow „regulile comertului sunt scrise de cei care controleaza accesul la cea mai mare piata a lumii - piata internationala. Marea Britanie a scris regulile comertului in secolul XIX, Statele Unite pe cele ale secolului XX, iar Europa le va scrie pe cele ale secolului XXI.” Lucrarea de fata îsi propune in prima parte sa prezinte disputele teoretice in jurul acestei legaturi evidentiate empiric, urmând in cea de-a doua parte sa prezentam rolul jucat de Marea Britanie si Statele Unite ale Americii, ca puteri dominante, in cadrul sistemul comercial international.



1. Perspective teoretice


Sistemului comercial international este definit „ca un ansamblu de principii, reguli si discipline cu caracter contractual, convenit multilateral care, prin interconexiunea lor reglementeaza schimburile comerciale dintre state”. Asadar crearea unui sistemul comercial international presupune existenta unui consens intre mai multe state cu privire la principiile si regulile pe care le impun un astfel de sistem.
Desi numeroase, teoriile comertului international nu reusesc sa explice pe deplin legatura, constatata istoric, care exista intre aparitia unui stat dominant si nasterea si evolutia sistemului comercial international. Putem clasifica aceste teorii in trei categorii: teorii care neaga avantajele economice ale liberului schimb pentru o supraputere, teorii care evidentiaza avantajele unei astfel de decizii si, in sfârsit, teoriile care explica o astfel de decizie exclusiv pe baza considerentelor politice.
Primele încercari in acest domeniu apartin lui S.D.Krasner care, in lucrarea sa „State Power and the Structure of International Trade”, prezinta trei motive pentru care o tara lider ar prefera o politica protectionista in locu


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org