Referat - Mecanismul de tranzactionare în pietele futures

Categorie
Referate Economie
Data adaugarii
acum 12 ani
Afisari
1648
Etichete
mecanismul, tranzactionare, pietele, futures
Descarcari
284
Nota
9 / 10 - 1 vot

Mecanismul de tranzactionare în pietele futures
Toate tranzactiile futures si cu optiuni pe futures au loc în spatii special amenajate pentru aceasta activitate, locuri numite ringuri (pit-uri).
La BMFMS contractele sunt tranzactionate în ringuri, în functie de tipul de activ tranzactionat. În fiecare ring se tranzactioneaza un singur activ si acesta este singurul loc unde pot avea loc tranzactiile cu activul respectiv. În imediata apropiere a ringurilor sunt birourile agentiilor de brokeraj. Aici sunt primite prin fax, ordine de la investitorii individuali sau de la mari investitori comerciali, clienti ai agentilor de brokeraj din toata tara, pentru a fi duse în ringurile de tranzactionare unde vor fi executate de brokerul agentiei de brokeraj. Fiecare ring este subdivizat în etaje, fiecare pentru o alta data de scadenta a contractului. Pentru prima luna (data cea mai apropiata de scadenta si cea mai activ tranzactionata), este nevoie de un spatiu mai mare. În ringul ROL/DEM de exemplu, prima luna ocupa aproximativ 3/4 din suprafata totala. Tranzactionarea contractelor cu o scadenta mai îndepartata ocupa o suprafata mai mica din ring.
Brokerii stau pe treptele ringului de tranzactionare strigând sau anuntând prin semne cantitatile si preturile lor de cumparare sau de vânzare.
În apropierea ringurilor de tranzactionare se afla tabele pe care se afiseaza preturile la care sunt efectuate tranzactiile si ora exacta. Motivul adoptarii acestui sistem este de a stabili cu precizie timpul în care tranzactiile au avut loc, aceasta în eventualitatea aparitiei unor divergente. De asemenea, exista numeroase monitoare sau tabele electronice pe care se transmit informatii suplimentare cum ar fi cele referitoare la preturile de la alte burse sau piete, sau diverse anunturi.
Tranzactionarea la bursa nu este altceva decât cumpararea si vânzarea de contracte futures si optiuni. Acestea sunt tranzactionate folosind norme de ofertare prin strigari codificate sau semne, printr-un sistem denumit licitatie prin strigare.
Regula de baza în pietele futures este sa cumperi la pret scazut si sa vinzi la pret ridicat, indiferent în ce ordine.
Tranzactiile cu contracte futures si optiuni nu presupun contactul direct între participanti deoarece acestea au loc între reprezentantii lor - brokerii agentiilor de brokeraj - direct pe pietele organizate în acest scop.
Participantii pe pietele futures sunt speculatori si hedgeri (producatori si furnizori de materii prime, importatori si exportatori de marfuri si servicii, societatile de valori mobiliare si cele bursiere, bancile, fondurile de investitii si institutiile financiare) care tranzactioneaza în mod liber aceste contracte în scopul obtinerii de profituri si avantaje economice, sau de a se proteja împotriva riscului de variatie a pretului într-un viitor determinat. Interesele lor sunt diferite: speculatorii urmaresc obtinerea unui profit din diferenta de pret între momentul initierii contractului si momentul lichidarii lui, iar hedgerii urmaresc conservarea valorii activelor lor.
Elementele mecanismului de tranzactionare futures
Schema mecanismului de tranzactionare futures contine elemente de baza ale unei asemenea piete si este împartita în patru nivele, pe baza principiului interactiunii dintre ele.
Primul nivel notifica necesitatea existentei unei legaturi constante între clienti (producatori, engros-isti, investitori) si agentiile de brokeraj.
Ea se materializeaza prin transferul constant de informatii în ambele sensuri. Urmeaza stabilirea strategiei de piata si, dupa achitarea garantiilor si a comisioanelor, deschierea canalului necesar fluxului de ordine si raspunsuri ce leaga clientul de brokerul de ring, facilitându-i primului accesul la piata. Canalul este monitorizat în permanenta de catre functionarii din cadrul agentiei din care face parte brokerul ales de client sa-l reprezinte. Clientul primeste din partea acestora, în mod constant, informatii brute, analize si prognoze.
Decizia apartine numai clientului, profitul sau pierderea fiind în raport direct cu riscurile pe care si le asuma.
Al doilea nivel notifica legatura constanta dintre agentiile bursiere si bursa.
Brokerii de ring preiau si executa în bursa ordinele clientilor lor. În felul acesta ei realizeaza tranzactii la cele mai bune preturi gasite în momentul executarii ordinelor si ofera informatii absolut necesare desfasurarii unei vieti economice sanatoase. Materialul rezultat în urma prelucrarii de catre functionarii bursei a informatiilor adunate pe parcursul sedintei de tranzactionare este oferit agentiilor în scopul realizarii unui flux informational catre clienti.
Agentiile bursiere opereaza pe piata conform ordinelor venite de la clienti si pe contul propriu si garanteaza operatiunile pe care le desfasoara. Identitatea clientilor nu depaseste primul nivel.
Al treilea nivel n...


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2021 - Referatele.org