Referat - Modelul economic american si cel japonez

Categorie
Referate Economie
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
542
Etichete
modelul, economic, american, cel, japonez
Descarcari
328
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Modelul economic american si cel japonez


Majoritatea covarsitoare a tarilor lumii au inteles necesitatea apelarii la economia de piata, iar fiecare din aceste tari a preluat o parte din caracteristicile economiei de piata pe care s-a axat in special, punandu-si de asemenea amprenta asupra ei. Astfel ca, aproape fiecare tara are varianta ei originala de economie de piata, aducand ceva nou fata de celelalte variante deja existente. Din aceasta abordare diferita a economiei de piata, de la o tara la tara rezulta o clasificare a tipurilor concrete de economie de piata. Acestea sunt:
Tipul Anglo-Saxon - aplicat in S.U.A., Anglia, Canada
Tipul Vest-European - aplicat in Italia si Franta
Economia sociala de piata - aplicata in Austria, Olanda si Germania
Tipul Nordic - aplicat in Suedia, Norvegia si Danemarca
Economia paternalista - aplicata in Japonia
Economia de piata - orientata si dependenta de exterior - aplicata in statele mici independente, fostele colonii.
Modelul American:

America datoreaza nivelul dezvoltarii sale economice actuale factorilor istorici, precum lipsa peroadei feudaliste, factorilor sociali, respectiv experienta pe care populatia coloniilor a dobandit-o de-a lungul perioadei de dominatie imperiala, invatand astfel sa se organizeze, sa se conduca si sa-si asigure produsele necesare consumului propriu prin forte proprii, cat si bogatiilor existente pe acest continent.
Ca si in cazul tuturor celorlalte state bazate pe economia de piata, actul politic isi are justificarea in cel economic, la fel petrecandu-se si cu relansarea economiei americane dupa castigul in alegeri al lui Ronald Reagan. El a facut prin sloganul “America revine” sa dispara din mentalitatea americanilor trista amintire a razboiului din Vietnam si a celui din Coreea si de asemenea a trezit la viata energia americana si mitul pionierilor.
Forta cea noua ii vine Americii din esecurile precedente si din criza teoriei keysiene ilustrata de recesiunea din anii ‘70. Intr-adevar acesta


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org