Referat - Operatiuni bancare

Categorie
Referate Economie
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
545
Etichete
operatiuni, bancare
Descarcari
555
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Operatiuni bancare

In principal, bancile comerciale fac operatiuni cu caracter economic (acoperitor) si in scop asigurator, prin vanzarea-cumpararea la vedere si la termen.
Bursele de valori completeaza activitatea facuta de banci cu operatiuni de vanzare-cumparare in scop speculativ.
Casele de schimb realizeaza operatiuni imediate (la vedere) pentru scopuri economice.
In functie de timp, tipurile de operatiuni posibile pe piata valutara sunt : operatiuni la vedere (spot) si operatiuni la termen (forwards).


I. OPERATIUNI LA VEDERE

Operatiunile la vedere presupun realizarea tranzactiei de vanzare-cumparare in momentul t1 , in conditiile de curs valutar economic curent, cu miscarea efectiva a monedei tranzactionate imediat sau in max 48 de ore de la momentul schimbului de monede.
Cursurile la care se efectuiaza operatiunile cu valuta spot se numesc cotatii spot. In scopul realizarii acestor operatiuni-spot, piata valutara utilizeaza cursul valutar economic al pietii, in doua variante:
cursul valutar economic de cumparare al valutei de la detinator de catre intermediar = bid;
cursul valutar economic de vanzare al valutei de catre intermediar catre solicitant = ask.
Regula pietei valutare internationale spunea ca exprimarea cursului se face printr-un numar intreg cu 4 zecimale, in prezent pentru monedele care intra in componenta EURO regula spune ca se folosesc cursuri fixe exprimate printr-un numar intreg cu 6 zecimale.
Daca publicarea cursului nu se face distinct pentru vanzare si cumparare, ci de maniera urmatoare : 8,1365/75 SEK pentru 1USD, atunci cursul de vanzare (ask) se obtine inlocuind ultimele zecimale in felul urmator 8,1375 SEK pentru 1USD.
Diferenta intre cursul de vanzare mai mare si cel de cumparare mai mic se numeste spread si reprezinta un castig pentru operatorul de piata care deruleaza tranzactia.
Pentru determinarea cursului de schimb intre doua monede apartinand tarilor participante la


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org