Referat - Pretul pamantului-concepte si factori determinanti

Categorie
Referate Economie
Data adaugarii
acum 4 ani
Afisari
327
Etichete
pretul, pamantuluiconcepte, factori, determinanti
Descarcari
219
Nota
0 / 10 - 0 voturi


PRETUL PAMÂNTULUI
Concepte si factori determinanti


O data cu aplicarea Legii 1/2000, care a adus în proprietatea privata peste doua milioane de hectare de teren care, pâna de curând, era administrat de fostele IAS-uri, a început sa se dezvolte si la noi o piata a terenurilor. Deocamdata, însa, nu se poate vorbi despre o piata prea bine conturata, pretul cu care se tranzactioneaza terenul agricol fiind înca departe de valoarea lui reala.
Referitor la preturile practicate în România, Institutul National de Economie Agrara a calculat ca el trebuie sa se încadreze între 5 si 15 milioane lei pe hectar. Calculul a fost facut dupa modelul european, potrivit caruia pretul este renta medie anuala (venitul din arendare) înmultita cu 10. Cum renta medie este in tara noastra de 0,5-1,5 milioane lei pe ha, pretul este cel amintit. Cu alte cuvinte, atâta vreme cât venitul dat de pamânt este mic, pretul de vânzare al acestuia va continua sa fie scazut.
Este de la sine înteles ca aceasta “plaja” de pret este determinatî de mai multi factori ce concura la obtinerea unui pret de piata, pret ce nu reprezinta adevarata valoare a pamântului decât în anumite cazuri, destul de rare.
Potrivit unor date centralizate la Ministerul Agriculturii, tinând cont de pretul mediu al tranzactiilor înregistrate în anul 2002, în judetul Arges pamântul este cel mai scump din toata tara: 14 milioane de lei pe hectar. Aproape sta judetul Suceava (11 milioane lei/ha), dupa care se casca un adevarat "hau", tinând cont ca judetul de pe locul trei al acestui inedit clasament, Mures, se poate lauda cu un pret mediu de doar 7,1 milioane lei. De cealalta parte, a judetelor unde terenul agricol este foarte ieftin, se situeaza Teleorman (2,2 milioane/ha), Buzau (2,3 milioane/ha) si Mehedinti (2,5 milioane/ha).
Se poate observa ca este vorba în special de judete foarte sarace si în ceea ce priveste gradul de industrializare. Relevant este si faptul ca orasele resedinta de judet sunt, în aceste cazuri, mai deg


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org