Referat - Preturile, salariile si inflatia

Categorie
Referate Economie
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
346
Etichete
preturile, salariile, inflatia
Descarcari
255
Nota
0 / 10 - 0 voturi








REFERAT



«  PRETURILE, SALARIILE SI INFLATIA  »



























CUPRINS :






Interdependentele inflatie – preturi si spirala inflationista……………pag 2


Factorii de activare / dezactivare a inflatiei si strategii de
Combatere a inflatiei……………………………………………………..pag 5


3. Bibliografie………………………………………………………………..pag 7






























Interdependenta inflatie – preturi si spirala inflationista




Inflatia, abordata mai ales sub aspectul ei de proces al cresterii preturilor, s-a situat in prim planul dezbaterilor de teorie si politica economica din ultimele decenii. Pe de o parte, deoarece indeosebi incepand din a doua jumatate a anilor ’60 si pana in prima jumatate a anilor ’80, ritmul cresterilor de preturi a marcat o accentuare deosebita. Pe de alta parte, procesele inflationiste au devenit mai complexe si diversificate, impletindu-se, cumulandu-se si constituindu-se, totodata, in factori de ingrijorare deopotriva pentru consumatori si pentru autoritati.
Intr-o analiza teoretica a inflatiei, Maurice Flamant afirma ca etimologia nu vine deloc in sprijinul definirii acestui concept, asa cum e cazul cu altele ; inflatia vine de la "inflare" si sensul acestuia (camuflare, umflatura) nu sugereaza ca e vorba de cresterea cantitatii de bani in circulatie si nici de cresterea generala a preturilor.
Din punct de vedere al evolutiei istorice se desprinde ideea ca pe masura dezvoltarii economico-sociale, procesul inflationist a devenit mai complex, iar factorii si formele de manifestare mai diversificate.
Inflatia, ca fenomen monetar, inseamna exces de masa monetara, in raport cu cantitatea de bunuri si servicii care ii asigura acoperirea.
Inflatia este, deci, o notiune legata de masa banilor in circulatie. Atunci cand in circulatie se afla o masa de bani excesiva in raport cu nevoile circulatiei, banii se depreciaza fata de marfurile si serviciile aferente si avem de-a face cu inflatie.


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org