Referat - Principii si probleme ale observarii statistice

Categorie
Referate Economie
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
472
Etichete
principii, probleme, ale, observarii, statistice
Descarcari
327
Nota
0 / 10 - 0 voturi


Principii si probleme ale observarii statistice


Observarea statistica (culegerea datelor statistice), constituie prima etapa a demersului metodologic al statisticii; reprezinta un proces complex de identificare, masurare si înregistrare a fenomenelor de masa, de tip colectiv, în forma lor individuala si concreta de manifestare. Datele individuale obtinute prin observare statistica sunt supuse, apoi, prelucrarii statistice, proces prin care îsi pierd individualitatea, regasindu-se doar prin trasaturile lor esentiale cristalizate, prin generalizare si abstractizare, în informatii statistice.
Cunoasterea si stapânirea fenomenelor si proceselor economico-sociale depinde de informatia de care dispunem. Pe informatie se fundamenteaza decizia în orice obiect de activitate. O decizie buna este posibila numai daca dispunem, pentru fundamentarea ei, de o informatie adecvata, autentica care sa descrie profund si complex fenomenele si legaturile dintre ele.

1. Principii de baza ale observarii statistice

Formarea informatiei statistice are ca punct de plecare observarea statistica.
Realizarea unei observari statistice presupune respectarea unor principii riguros urmarite, dintre care subliniem în mod deosebit asigurarea autenticitatii datelor si eficienta procesului de observare.
asigurarea autenticitatii datelor reprezinta principiul de baza al observarii statistice; de respectarea acestui principiu depinde autenticitatea informatiei statistice si, implicit, calitatea deciziei. Respectarea acestui principiu presupune asigurarea concordantei dintre datele înregistrate si dimensiunea reala a fenomenului observat si cere îndeplinirea conditiei de volum si a conditiei de calitate pentru toate datele obtinute prin observare statistica.
îndeplinirea conditiei de volum asigura intrarea în actiune a legii numerelor mari; o informatie insuficienta ca volum nu va permite manifestarea legii numerelor mari pe seama careia sa aiba loc compensarea influientei factorilor aleatori, iar


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org