Referat - Problemele businessului mic si mijlociu in R. Moldova

Categorie
Referate Economie
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
378
Etichete
problemele, businessului, mic, mijlociu, moldova
Descarcari
327
Nota
0 / 10 - 0 voturi

























Problemele businessului mic si mijlociu în
R. Moldova









































Planul lucrarii:

Introducere
Businessul mic în statele dezvoltate
Realizarile si problemele businessului mic si mijlociu în R. Moldova
Creditarea micului business ajuta bancile
Cînd nimeni nu-ti da, ia credite de la tine
Franchising-ul si rolul lui în dezvoltarea micului business
Încheiere
Tabele








Introducere.

Businessul privat în R. Moldova a început sa apara si sa se dezvolte pe la sfîrsitul anilor 80, dupa liberalizarea gorbaciovista. Primele semne de viata ale privatilor au aparut odata cu fondarea primelor cooperative. Acestea din urma au disparut cu timpul, în locul lor aparînd SRL-uri, Societati pe Actiuni, Întreprinderi Individuale. Dupa demararea privatizarii pamînturilor au aparut si Gospodariile de fermieri, Asociatii, etc.
Scopul tuturor celor care au initiat afaceri proprii a fost cîstigarea unui ban propriu, într-o afacere proprie. Si iata de aici au început problemele. Primele probleme au fost de mentalitate. Oamenii primeau foarte greu în sufletul lor noul fenomen economic – businessul privat. De obicei „particularii” erau priviti cu suspiciune ca pe niste afaceristi si demolatori ai sistemului. Dar aceasta stare de suspiciune a fost depasita destul de repede, odata cu prosperarea primelor si aparitia multora care doreau sa aiba afaceri proprii.
Aceste probleme aveau sa le para primelor businessmeni floare la ureche dupa ce au aparut altele, cu mult mai complicate, si care dureaza pîna în ziua de astazi – relatiile cu statul, adica cu institutiile de stat.
Brusc statul a început sa se intereseze foarte mult de activitatea businessului privat. Si asta în conditiile în care destul de mult timp nici nu l-a observat. A aparut si o patologie noua la organele statale – frica cronica ca nu cumva cetatenii sa se îmbogateasca prea tare. Si au început a pune piedici. Impozite mari, controale frecvente, cerinte igienice exagerate, st


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org