Referat - Reglementarea cetateniei U.E.

Categorie
Referate Economie
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
375
Etichete
reglementarea, cetateniei
Descarcari
323
Nota
0 / 10 - 0 voturi

REGLEMENTAREA CETATENIEI UNIUNII EUROPENE


Cetatenia a fost instituita prin dispozitiile Tratatului de la Maastricht, care a introdus in Tratatul CE partea a doua, intitulata “ Cetatenia Uniunii”, cuprinzand art.8(17)-8 E (22).
Astfel, conform dispozitiilor art. 8(17) par. 1, se instituie o cetatenie a Uniunii. Este cetatean al Uniunii orice persoana avand nationalitatea unui stat membru.
Art. 8(17) par. 2 dispune ca cetatenii Uniunii se bucura de drepturile si sunt sunt supusi,implicit, indatoririlor prevazute de tratat.
Alte dispozitii relative la cetatenia europeana sunt cuprinse in art. 255 par. 1 din Tratatul CE, care reglementeaza dreptul de acces la documentele institutiilor comunitare ( Consiliu, Comisia, Parlamentul European).
Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene reglementeaza in Capitolul V intitulat “Cetatenie”- drepturile ce decurg din calitatea de cetatean european si anume:
-art. 39 – dreptul de vot si de a fi ales la alegerile pentru Parlamentul European;
1. Orice cetatean si orice cetateana ai Uniunii au drept de vot si de a fi alesi la alegerile pentru Parlamentul European in statul – membru in care el sau ea isi au domiciliul in aceleasi conditii ca si resortisantii acelui stat.
2. Membrii Parlamentului European sunt alesi prin sufragiu universal direct, liber si secret.

-art. 40 – dreptul de vot si de a fi ales la alegerile municipale;
Orice cetatean sau orice cetateana a Uniunii au drept de vot si de a fi ales la alegerile municipale in statul membru in care isi are domiciliul.
-art. 41 – dreptul la o buna administrare;

1.Orice persoana are dreptul ca treburile sale sa fie tratate impartial, echitabil si intr-un timp rezonabil de institutiile si organele Uniunii.
2.Acest drept comporta indeosebi:
- dreptul oricarei persoane de a fi ascultata inainte ca o masura individuala, care o afecteaza defavorabil, sa fie adoptata impotriva sa;
- dreptul de acces al oricarei persoane la un dosar care o priveste, cu respectarea intereselor


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org