Referat - Resursele financiare publice

Categorie
Referate Economie
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
538
Etichete
resursele, financiare, publice
Descarcari
562
Nota
0 / 10 - 0 voturi

RESURSELE FINANCIARE PUBLICE


Continutul resurselor financiare publice si alocarea acestora
Intr-o economie moderna, de regula, necesarul de resurse depaseste posibilitatile de procurare a acestora. De asemenea, in timp ce resursele au un caracter limitat, cererea de resurse inregistreaza o tendinta de crestere continua. Resursele, ca elemente ale bogatiei unei natiuni, include in structura lor, alaturi de resursele materiale, umane, informationale, valutare, si resursele financiare Resursele financiare reprezinta totalitatea mijloacelor banesti necesare realizarii obiectivelor economico-sociale intr-o anumitã perioada de timp. La nivel national, resursele financiare includ:
resursele financiare ale autoritatilor si institutiilor publice;
resursele financiare ale unitatilor publice si private;
resursele financiare ale organizatiilor fara scop lucrativ;
resursele financiare ale populatiei.
Intre resursele financiare ale societãtii si resursele financiare publice exista un raport ca de la intreg la parte, deoarece resursele financiare ale societatii au o sfera de cuprindere mult mai larga. Alaturi de resursele financiare publice, resursele financiare ale societatii include si resursele financiare private.
























Figura 1 – Structura resurselor financiare ale societatii


Datorita caracterului limitat al resurselor financiare, o problema foarte importanta a societatii o constituie alocarea resurselor necesare producerii tuturor categoriilor de bunuri (publice, mixte si private). Deciziile privind alocarea resurselor intre sectorul public si cel privat influenteaza decisiv, atât productia de bunuri publice cât si raportul dintre acestea si bunurile private. In teoria finantelor publice, se apreciaza ca alocarea resurselor este optima atunci când cerintele consumatorilor sunt satisfacute la un nivel maxim, prin intermediul sectorului privat si a celui public. La un moment dat, cetatenii unei tari pot manifesta, in functie de distributia


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org