Referat - Salariul echitabil pentru o zi de munca

Categorie
Referate Economie
Data adaugarii
acum 4 ani
Afisari
454
Etichete
salariul, echitabil, pentru, munca
Descarcari
246
Nota
0 / 10 - 0 voturi

SALARIUL ECHITABIL PENTRU O ZI DE
MUNCA


Salariu echitabil pentru o zi de munca? Dar ce inseamna salariu echitabil si ce inseamna o zi de munca echitabila? Cum sunt ele stabilite de legile a caror imperiu traieste si se dezvolta societatea moderna ? Pentru a da un raspuns la aceasta intrebare trebuie sa ne adresam nu stiintei moralei sau a dreptului si nu notiunilor sentimentale de umanitate,echitate sau caritate.Cea ce este echitabil din punct de vedere al moralei sau chiar al dreptului poate fi cu totul inechitabil pe plan social. O singura stiinta poate stabili ce este echitatea sau inechitatea sociala,si anume stiina care trateaza despre factori materiali ai productiei si ai schimbului - stiinta economiei.
Ce intelege economia prin salariu echitabil si prin zi de munca echitabila? Pur si simplu cuantumul salariului si durata si intensitatea zilei de munca, care sunt determinate de cocurenta dintre patron si munciotor pe piata libera . Si ce reprezinta ele daca pornim de la aceasta definitie?
Salariu echitabil in conditii normale este suma de care e nevoie petru a asigura muncitorului mijloacele de subzistenta necesare pentru intretinerea capacitatii sale de munca si perpetuarea sa, corespunzator nivelului de trai in situatia lui si in tara respectiva. In conditiile oscilatiilor productiei, cuantumul efectiv al salariului poate fi cand mai mare, cand mai mic decat aceasta suma; in conditii normale insa, aceasta suma trebuie sa fie rezultanta medie a tuturor abaterilor.
O zi de munca echitabila reprezinta durata zilei de munca si intensitatea muncii efective, in conditiile carora muncitorul isi cheltuieste complet forta de munca in cursul unei zile, dar si-o cheltuieste in asa fel, incat sa nu-si prejudicieze capacitatea de a presta aceiasi cantitate de munca si adoua zi, si in zilele urmatoare.
Asadar, tranzactia consta in urmatoarele: muncitorul ofera capitalistului intreaga sa forta de munca pe o zi, adica cantitatea pe care o poate oferi fara a face i


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org