Referat - Sistemul bancar al Statelor Unite ale Americii

Categorie
Referate Economie
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
396
Etichete
sistemul, bancar, statelor, unite, ale, americii
Descarcari
284
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Sistemul bancar al Statelor Unite ale Americii
 
În prezent sistemul bancar american are o structura primordiala, având la vârf sistemul federal de rezerva si organismele federale.
Federal Reserve System este alcatuit din 12 banci federale corespunzatoare celor 12 districte si este condus de Consiliul Guvernatorilor, alcatuit din 7 persoane numite de presedinte, pe o durata de 14 ani.
Functiile celor 12 banci federale sunt:
- emisiunea monetara în district (în realitate bancnotele circulând pe întregul teritoriu federal).
- creditarea bancilor comerciale: compensarea cecurilor si a altor titluri de credit ale bancilor membre – fixarea ratei scontului.
- operatiuni de open market.

Specificul sistemului bancar american se exprima si în optiunea bancilor între doua tipuri de statut National Bank sau State Bank (banca federala sau banca într-un stat anumit) completata cu regimul „one state banking” constând în separarea activitatii bancare comerciale de cele financiare. Ca urmare a acestor factori specifici se disting 4 categorii de institutii bancare:
1. Bancile Comerciale – au ca functie principala primirea depozitelor de fonduri, private sau publice, la vedere sau la termen.
2. Bancile de Investitii - opereaza cu fonduri împrumutate de la bancile comerciale asigurând cumpararea si plasamentul titlurilor emise de societati comerciale si presteaza servicii în domeniul restructurarilor si fuziunilor, gestioneaza portofolii de titluri, jucând un rol important în dinamizarea economiei.
3. Bancile americane situate în strainatate cu avantajul de efectua operatiuni care nu le sunt permise pe teritoriul american.
4. Bancile straine – sunt în proportie de cca. 50% japoneze, cca.10% britanice si 30% europene. Aceste banci provoaca îngrijorarea sistemului bancar autohton atât datorita atragerii unei parti a clientelei americane de origine asiatica cât si datorita achizitionarii de catre bancile straine a unor banci


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org