Referat - Sistemul bugetar-Echilibrul financiar public

Categorie
Referate Economie
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
444
Etichete
sistemul, bugetarechilibrul, financiar, public
Descarcari
420
Nota
0 / 10 - 0 voturi

SISTEMUL BUGETAR- ECHILIBRUL
FINANCIAR PUBLIC


BUGETUL DE STAT



1.Continutul si caracteristicile bugetului de stat


Bugetul de stat reprezinta o categorie fundamentala a stiintelor finantelor. Îl putem aborda din punct de vedere juridic si economic.
Sub aspectul sau juridic bugetul reprezinta un act prin care sunt prevazute si autorizate veniturile si cheltuielile anuale ale statului. Bugetul de stat prevede si autorizeaza în forma legislativa cheltuielile si resursele statului, având character obligatoriu fiind supus aprobarii Parlamentului. Reprezinta un act de previziune a resurselor publice si a modului de utilizare a acestuia, elaborându-se pe o perioada de un an. Legea bugetului de stat este influentata de conceptiile politice, economice si sociale specifice fiecarei perioade.
Ca document oficial, bugetul de stat evidentiaza nivelul aprobat al cheltuielilor ce se vor efectua în viitor si marimea veniturilor ce pot fo mobilizate la dispozitia statului.
Abordarea economica se refera la corelatiile acroeconomice si în special legaturacu nivelul si evolutia produsului intern brut. Un anumit nivel al PIB si masura în care acesta este repartizat pentru formarea bruta de capital si consum determina nivelui indicatorilor bugetari si constituie baza evolutiei favorabile a resurselor în viitor.
Bugetul de stat exprima relatiile economice în forma baneasca ce iau nastere în procesul repartitiei produsului intern brut, în conformitate cu obiectivele de politica economica sociala si financiara ale fiecarei perioade. Aceste relatii au dublu sens: pe de o parte, ca relatii prin care se mobilizeaza resursele banesti iar pe de lata parte ca relatii de repartizare a acestor resurse.






Servicii publice generale

Aparare, ordine publica si siguranta nattionala

Cheltuieli social culturale

Servicci de dezvoltare publica, locuinte, mediu si ape

Actiuni economice

Alte actiuni

Transferuri din bugetul de stat

Inprumuturi acordate

Societati comerci


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org