Referat - Tehnici de plata si de finantare in comertul exterior

Categorie
Referate Economie
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
360
Etichete
tehnici, plata, finantare, comertul, exterior
Descarcari
471
Nota
0 / 10 - 0 voturi

TEHNICI DE PLATA SI DE FINANTARE ÎN COMERTUL EXTERIOR

Unul dintre cele mai importante momente în desfasurarea schimburilor internationale îl constituie încasarea contravalorii marfurilor exportate sau a serviciilor prestate.
Realizarea încasarii sumelor astfel rezultate se efectueaza printr-o modalitate de plata convenita între parti sau/si stipulata în contractul comercial international.
Modalitatile de plata utilizate în comertul international s-au diversificat continuu în functie de mutatiile ce au avut loc în cadrul economiei mondiale si a perfectionarii tehnicilor si tehnologiilor de trasmitere a mesajelor.
Astfel se disting:
plata marfa contra marfa – a purtat denumirea de troc si mai târziu de compensatie. Din punct de vedere istoric este prima modalitate de plata aparuta, iar revenirea la acest tip de plata a fost determinata, pe de o parte de fenomenele de criza financiara nationala sau internationala, iar pe de alta parte, de limitele financiare ale unor participanti la schimburile internationale.
plata în numerar, se utilizeaza în procent mai redus la nivel international, în:
tarile cu restrictii valutare sau care practica sisteme de impozitare severe;
spatii geografice izolate;
în activitati de turism si transport international.
plata prin cec (cea mai apropiata de modalitatea de plata în numerar) – caracterul înscrisului ofera partenerilor de afaceri un grad de siguranta mai ridicat.
plata prin titluri de credit – utilizarea cambiei si a biletului la ordin (eventual prin asociere la alte titluri de plata; acreditiv; incasso; scrisoare de credit comerciala), este una din cele mai vechi tehnici de plata. În timp acestea au evoluat de la utilizarea lor singulara si au devenit asociate altor modalitati de plata (în prezent).
ordinul de plata – este legat de aparitia bancilor si a dezvoltarii relatiilor la nivel international între acestea. Aceasta modalitate de plata se aseamana platilor în numerar, dar se realizeaza pe canal bancar si consta în ordinul p


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org