Referat - Tintele politicii fiscale ale unui stat

Categorie
Referate Economie
Data adaugarii
acum 4 ani
Afisari
337
Etichete
tintele, politicii, fiscale, ale, unui, stat
Descarcari
228
Nota
0 / 10 - 0 voturi


TINTELE POLITICII FISCALE ALE UNUI STAT

Controverse privind rolul si pozitia statului
în economie

In literatura economica si juridica de specialitate, implicarea statului în viata economica a fost si este deosebit de controversata. Practic, s-a sustinut si argumentat o mare diversitate de puncte de vedere, mergându-se de la pozitia de interventie directa si totala a statului în economie, la pozitia unei lipse totale de interventie. Aceste doua puncte de vedere, în fapt diametral opuse, au fost treptat abandonate datorita unor vederi docmatice, lipsite de realitatea faptelor/actelor economice. Doctrina economica a lansat si o alta viziune, conform careia rolul si interventia statului este în continua scadere, pâna la disparitia sa totala. Realitatea economica probeaza cu puterea faptelor ce nu pot fi puse la îndoiala, ca statul nu numai ca îsi diminueaza rolulsi interventia sa în viata economica, si îsi diversifica si amplifica formele de actiune. Acest lucru nu este valabil numai pentru tarile în curs de dezvoltare, subdezvoltare, aflate în tranzitie spre economia de piata, dar chiar si în tarile cu economie avansata, dezvoltate economic. Mult timp politica economica a statelor capitaliste a fost discreta, pentru ca încet dar sigur statul så intervina tot mai mult.
Statul într-o viziune exprimata în literatura franceza de specialitate nu este decât un ansamblu de organisme publice implicate în viata economica.
Modelele “statului jandarm”, “laiser-faire”, inclusiv al liberalismului clasic au fost, în conditiile actuale, abandonate. Nici politicile anticiclice elaborate ca instrumente de interventie economica pe termen scurt, conjuncturale, în care s-a urmarit relansarea prin diminuarea costurilor de productie nu au dat roade. Pacatul esential - marea greseala a acestor instrumente este de a fi observat fragmentat viata economica si nu masina cu componentele ei în interdependenta. Mai mult componentele politicii anticiclice au dus la diminuarea cererii glob


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org