Referat - Tratatul de la Maastricht

Categorie
Referate Economie
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
398
Etichete
tratatul, maastricht
Descarcari
343
Nota
0 / 10 - 0 voturi




TRATATUL DE LA MAASTRICHT


Edificiul construit de tratatul de la Roma si completat de Actul Unic European a angajat comunitatea catre o politica economica si monetara foarte ambitioasa ce si-a propus ca scop final moneda unica. Datorita derularii rapide a evenimentelor între tarile Uniunii Europene, SME a trebuit sa efectueze o serie de modificari care sa faciliteze, libera circulatie a capitalurilor în spatiul comunitar.
În 1989 a fost prezentat un raport privind crearea UME de catre Presedinte si în decembrie 1991 la Maastricht a fost finalizat. Uniunea este fondata pe comunitatea Europeana si întregita de noi forme de cooperare.
Astfel, la 1 noiembrie 1993 a intrat în vigoare Tratatul asupra UE, dupa ce a fost ratificat de catre cele 12 state membre ale UE în 1992.
Tratatul aduce modificari si completari celor trei tratate încheiate anterior (CECO-1951, CEE-1957 si Euratom-1957) pe linia reformei începuta de Actul Unic European. Odata cu punerea în aplicare a acestui tratat, comunitatile Europene se vor numi UE si CEE se va numi Comunitatea Europeana.
Actul Unic European a intrat în vigoare la 1 iulie 1987; el a stabilit data realizarii definitive a Pietei Unice la 31 decembrie 1992, prevazând libera circulatie a bunurilor, serviciilor,capitalului si persoanelor pe tot cuprinsul comunitatii.
Înainte, majoritatea hotarârilor erau supuse deciziilor unanime al Consiliului, procesul era foarte lent si astfel Actul Unic european a prevazut ca toate hotarârile necesare realizarii Pietei unice, sa fie luate cu vot majoritar.
Un principiu de baza al Actului este acela al „subsidiaritatii”. Acesta înseamna ca nici o hotarâre care trebuie luata la nivel inferior sa nu fie luata la nivelul guvernului european.
Legile si regulamentele care asigura egalitate de tratament se refera la un numar mare de domenii, începând cu legea asupra companiilor, a libertatii de stabilire – permitând oamenilor de afaceri sa creeze întreprinderi proprii în statele membre – si a armonizar


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org