Referat - Analiza a trei texte dramaturgice

Categorie
Referate Engleza
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
314
Etichete
analiza, trei, texte, dramaturgice
Descarcari
241
Nota
0 / 10 - 0 voturi

PROIECT DE EVALUARE
Unitatea I (Dramaturgia)


„O scrisoare pierduta” de Ion Luca Caragiale, „Act venetian” de Camil Petrescu si „Scaunele” de Eugen Ionescu sunt trei opere care apartin unuia dintre cele trei mari genuri literare, anume genului dramatic. Aceste trei lucrari reprezinta, la rândul lor, tot atâtea mari categorii ale textelor dramatice: comedia, tragedia (drama) si respectiv teatrul absurdului.
„O scrisoare pierduta” reprezinta materializarea unui anumit dezgust fata de noile valori sau mai bine spus nonvalori pe care societatea le-a adoptat la sfârsitul secolului al nouasprezecelea. Aceasta societate tinde sa devina de-a dreptul o farsa, atitudinea adoptata de catre autor este una plina de ironie si sarcasm.
A doua piesa, „Act venetian”, ne introduce într-o lume a ideilor, o lume în care adevarata drama nu poate exista decât la nivelul ideilor si a conceptelor („Da, m-am înselat, si astazi ai putea sa-mi arzi pieptul cu un fier înrosit, dar n-ai ajunge pâna la veninul acestei nedumeriri…”).
Lucrarea intitulata „Scaunele” ne prezinta o lume atât de reala încât pare de-a dreptul absurda si fara nici un sens. În aceasta lume, omul este prizonierul incapacitatii sale de a comunica pâna si în situatiile extreme ale vietii sale. Acest om nu mai poate iesi din rutina zilnica, fapt care contureaza o existenta umana de-a dreptul tragica: „[Batrânul] O ultima data… îti acord deplina mea încredere… ma bizui pe tine… Vei spune totul… Îti las mostenire mesajul […] Adio, voua tuturor. […] [Oratorul] (care în timpul dublei sinucideri a ramas indiferent, se hotaraste […] sa ia cuvântul; în fata rândurilor goale, face semne multimii invizibile, dându-i a întelege ca e surd si mut; face semne de surdomut: sfortari deznadajduite…)”
O comparatie între aceste trei texte dramatice este aproape imposibil de realizat fara a trece în domenii stiintifice straine literaturii, deci în continuare ne vom ocupa de o comparatie între cele trei texte punând accentul pe modalitatile


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org