Referat - Teoria generala a valorilor-filosofia valorii

Categorie
Referate Filozofie
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
456
Etichete
teoria, generala, valorilorfilosofia, valorii
Descarcari
285
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Teoria generala a valorilor – Filosofia valorii



In toate cercetarile, spiritul omenesc isi indreapta atentia asupra tot ceea ce este in contact cu sine.
Cunostinta omeneasca in genere tinde catre doua scopuri si anume :
a explica lumea, universul din care facem parte
a intelege rostul existentei noastre si valoarea ei

Intrebandu-ne asupra sensului vietii , ajungem tot la formularea unor valori absolute, pe care dorim sa le determinam, sa le cunoastem cat mai aproape . Deci, pe langa problema cunoasterii valorii se adauga si cea a realizarii valorii. Vedem ca valoarea se impune spiritului nostru atat in cercetarea teoretica cat si in viata practica .

Notiunea valorii este o notiune fundamentala pentru filosofie .

Filosofia explica lumea prin valori logice, dar tot ce are tendinta de a o si tranforma, conform unor idealuri omenesti etice. Filosofia arata cum se naste, cum evolueaza realitatea si apoi valoarea tuturor schimbarilor ei. Filosofia este “cercetarea valorilor celor mai inalte atat teoretice cat si practice “ spunea A.Fouille in .

Filosofia valorii reprezinta teza de doctorat a filososfului Petre Andrei (realizata in 1913-1916) si este prima lucrare de axiologie sistematica in cultura romaneasca de specialitate, intemeietorul ei fiind H. Lotze, ca disciplina filososfica .

Teorii de valoare, idei si teze promovate de : Xenopol, Vasile Parvan, E.Lovinescu, C.Dobrogeanu Gherea, se gasesc fragmentate in lucrari , studii si articole inaintea lui P.Andrei.

Filosofia valorii trebuie sa studieze in primul rand valorile independent de realitatea in care sunt concretizate . Deci, ea va cerceta : temeiurile logice ale valorii, formele ei, si modul cum aceste valori dobandesc un continut real.
In viziunea lui Petre Andrei ideea fundamentala pentru constituirea unei logici a valorii este “considerarea valorii ca un element logic al cunostintei noastre”.
Un alt filosof, Rudolf Eisler vorbeste de o logica a valorilor. El afirma ca teoria valor


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org