Referat - Cat de retrograd este Eminescu?

Categorie
Referate Filozofie
Data adaugarii
acum 15 ani
Afisari
6385
Etichete
cat, retrograd, este, eminescu
Descarcari
874
Nota
9 / 10 - 1 vot


Dr. ec. Radu Mihai CRISAN
CÂT DE „RETROGRAD” ESTE
MIHAI EMINESCU?
7 raspunsuri unui procuror
(Textul integral al precizarilor pe care le-am facut, asupra lucrarii TESTAMENTUL POLITIC AL LUI MIHAI EMINESCU – Editura Cartea Universitara, Bucuresti, 2005 – în calitate de autor al ei, cu prilejul interviului pe care doamna Dr. Irina Airinei, redactor la Radio România Cultural, mi l-a luat în în ziua de 9 august 2005)
BUCURESTI
2005
Editura Cartea Universitara
Str. Prof. Ion Bogdan, nr.11 A, sector 1, Bucuresti
Tel.: 021-211 01 54; Fax: 021-211 58 47
e-mail: cartea.universitara@pcnet.ro,
www.carteauniversitara.ro
Editura acreditata de Ministerul Educatiei si Cercetarii prin
Consiliul National al Cercetarii Stiintifice din Învatamântul Superior.
ISBN 973-731-179-5
Va veni ziua în care si pietrele vor vorbi adevarul, în care cartea faptelor petrecute va sta deschisa si se va citi atât de lamurit, încât toata doctrina paralogismelor nu va fi în stare sa-i întunece întelesul .
Mihai Eminescu*
*<> continua si acum…,Timpul, 2 noiembrie 1877, în Opere vol. X, Editie critica întemeiata de Perpessicius, Editura Academiei, Bucuresti, 1989, pag. 3
Sfintei Treimi
REZUMATUL ÎNTREBARILOR
I.
De unde si pâna unde îl scoateti dumneavoastra pe Eminescu autor de testament politic?
10

II.
Cine si de ce considerati ca ar avea interes sa blocheze accesul publicului la scrierile, fie ele chiar politice, ale lui Mihai Eminescu?
Va numarati, cumva, printre adeptii teoriei omniprezentei conspiratii mondiale împotriva poporului român?
11

III.
De când este Mihai Eminescu Dumnezeu?
14

IV.
Dumneavoastra, ca cetatean român, cu ce drept va permiteti sa va situati mai presus de lege, si sa definiti natiunea pe baza criteriului etnic, adica rasial?
Si doi: ce va face sa fiti atât de sigur ca Eminescu ar fi «marele luminator de constiinta hotarât de Dumnezeu pentru români»?
16

V.
În privinta rasismului, ce parere aveti despre Eminescu ? Care este pozitia dumneavoastra fata de acuzatiile de xenofobie si antisemitism   care i se
aduc?
21

VI.
Sunteti antisemit?
26

VII.
Lamuriti-ma doua lucruri:
-primo: De ce marele geniu al scrisului, Eminescu, daca
a vrut într-adevar sa lase posteritatii un testament, nu si l-a redactat singur, de-a ajuns acum necesar
sa i-l întocmiti dumneavoastra?;
- secundo: Care este, pâna la
urma, “testamentul” politic eminescian?
29-32

------------- * * --------------
Stimati ascultatori,
Desigur, nu e o bucurie, dar nici un secret pentru nimeni, ca timpul pe care ni-l putem permite a-l petrece hoinarind prin librarii este din ce în ce mai putin.
Asa se face ca, atunci când reusim sa ne vedem ajunsi printre rafturile cu carti, primele, si poate singurele, care ne stârnesc curiozitatea sunt cele cu titluri incitante si coperte viu colorate.
O astfel de prezenta editoriala este si «Testamentul politic al lui Mihai Eminescu», lucrare aparuta în aceasta primavara la editura bucuresteana Cartea Universitara.
Îmi place sa sper ca dumneavoastra, traind ca si mine într-o tara în care înca din primele clase de scoala ni s-a vorbit mereu despre Eminescu doar ca despre un mare poet, nu ma veti judeca prea aspru daca va marturisesc socul sufletesc pe care mi l-a provocat vederea acestei carti: Adica cum? Eminescu sa se fi ocupat si de politica? Si înca nu oricum, ci chiar pe tarâmul elaborarilor doctrinare? Poate fi cu putinta asa...


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org