Referat - Conceptia determinista a lui Vasile Conta

Categorie
Referate Filozofie
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
333
Etichete
conceptia, determinista, lui, vasile, conta
Descarcari
234
Nota
0 / 10 - 0 voturi









CONCEPTIA DETERMINISTA A LUI VASILE CONTA




Filozofia lui Vasile Conta include ca o idee principala a sa ideea determinismului universal. Si in aceasta problema el s-a oprit asupra problemelor mai complexe, a caror cercetare a inceput sa fie realizata cu succes abia în secolul XIX-lea, cum sunt cele psihice si sociale, spre a demonstra ceracterul lor legic . Militând cu fermitate în favoarea determinismului materialist, gânditorul român a fost un adversar intransigent, al teoriilor indeterministe, în special al teoriei liberului arbitru, care puneau la baza lumii vointa, indiferent cum era conceputa ca o forta oarba, inconstienta, ori ca o forta constienta naturala sau supranaturala. În conceptia sa asupra determinismului se manifesta clar doua tendinte ce corespund clar celor doua directii ale luptei duse de el în aceasta problema: pe de o parte combate voluntarismmul indeterminist, iar pe de alta parte repudiaza “fatalismul religios”, predeterminarea. Împortriva teoriei liberului arbitru , Conta afirma ca toate fenomenele sunt conduse de legi imuabile “fatale“ care exclud întâmplarea si libertatea vointei; fatalismul religios îi opune o conceptie ce admite într-o oarecare masura libertatea de actiune a omului, bazata pe cunoasterea cauzalitatii problemelor.
Militând in special împotriva indeterminismului, Conta releva de la început legitatea fenomenelor lumii, afirmând ca toate fenomenele de care se ocupa stiintele pozitive “ sunt reulate de catre legi inflexibile” . Respingând liberul-arbitru el exclude deplina libertate a vointei: “Prin urmare nu exista nimic din ceea ce s-a numit vointa libera, lumeasca sau dumnezeiasca “.
Desi Conta îsi îndreapta eforturile spre a demonstra legitatea fenomenelor psihice si a celor sociale, el urmareste în primul rând sa argumenteze ideea ca determinismul recunoscut în domeniul fenomenelor fizice exista si în celelalte domenii. Este evident ca facând clasificarea legilor, el recunoaste specificul legitatii fenomenel


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org