Referat - Consideratii asupra ipotezelor negative ale dialogului Parmenide

Categorie
Referate Filozofie
Data adaugarii
acum 4 ani
Afisari
318
Etichete
consideratii, asupra, ipotezelor, negative, ale, dialogului, parmenide
Descarcari
266
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Consideratii asupra ipotezelor negative ale dialogului
“Parmenide”






Cuprins:

1.Scopul lucrarii.

2.Prezentarea ipotezelor si consecintelor acestora.

3.Schema argumentarii folosite in ipoteze.

4.Concluzii.





















1.Scopul lucrarii.

In aceasta lucrare imi propun sa tratez problema consecintelor ipotezei “daca Unu nu este” asa cum reies acestea din dialogul “Parmenide”.Scopul lucrarii nu este acela de a descoperi vreo eroare in argumentatia de pe parcursul ipotezelor, ci de a incerca prezentarea pe scurt a problemei puse in discutie impreuna cu consecintele ce se desprind din aceasta.Odata incheiata prezentarea temei voi aduce in discutie cateva posibile interpretari la aceasta problema.


2.Prezentarea ipotezelor si consecintelor acestora.

Voi incepe expunerea prin a analiza fiecare ipoteza negativa in parte.
Prima ipoteza (160b – 163b).Problema este urmatoarea: daca Unu nu este, ce rezulta pentru el si pentru celelalte, altele decat Unu.In primul rand, “Unului care nu este” ii va reveni posibilitatea de a fi cunoscut.Spre deosebire de Parmenide eleatul care nega cu desavarsire posibilitatea vreunui ????? despre nefiinta, in cazul de fata “Unu care nu este” poate fi cunoscut.Argumentul este ca din moment ce este pusa in discutie problema unui “Unu care nu este” trebuie stiut scopul discutiei.Acesta nu poate fi stiut fara a avea o “stinta” a “Unului care nu este”.
In al doilea rand “Unului care nu este” ii va reveni diferenta.Daca unu nu ar fi diferit de celelalte atunci nu s-ar sti cand se vorbeste de Unu si cand se vorbeste de celelalte.
In al treilea rand “Unu care nu este” participa la celelalte.Din moment ce avem “Unu care nu este” este vorba de acel Unu care nu este.Astfel el este individualizat.Prin individualizarea sa este necesar sa acceptam participarea sa la faptul de a fi acela.Deci “Unu care n


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org