Referat - Filosofie si simt comun

Categorie
Referate Filozofie
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
365
Etichete
filosofie, simt, comun
Descarcari
268
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Filosofie si simt comun sau 'Punctul de vedere natural'

"Simtul comun sau punctul de vedere natural”
Simtul comun, numit si punctul de vedere natural si chiar, bunul simt este o conceptie comprehensiva despre lume, viata si om care asuma idei apartinând traditiei culturale si elemente ale gândirii stiintifice. Putem spune ca exista si o serie de elemente de filosofie 'usoara' si populara, în sensul lui Hume, care îsi ia substanta discutiei filosofice din existenta de toate zilele si conversatie, dar pe care nu o prelucreaza în modul specific stiintei, accesibila si fara rigoare, un gen de filosofie care are ca premisa experienta proprie de viata. Expresia 'atitudinea naturala' sau 'punct de vedere natural' a fost folosita pentru prima data de Edmund Husserl pentru a descrie atitudinea noastra în experienta obitnuita, caracterizata în contrast cu atitudinea reflexiva prezenta în experienta reflexiva a constiintei, atitudine prin excelenta interogativa. Specificul atitudinii naturale consista în naivitate, spontaneitate si dogmatism. În experienta 'naturala' omul se priveste doar ca parte a unei lumi infinite extinse în spatiu si timp. Spatiul si timpul alcatuiesc cadrul fundamental, absolut al experientei, care ne da imediat lumea existentei, câmpul gândirii si existentei noastre.

Lumea experientei cuprinde nu numai fapte, ci si valori si bunuri, mai importante fiind natura fizica si societatea umana, amândoua alcatuind 'baza naturala a experientei si gândirii noastre stiintifice'. Din 'punct de vedere natural', lumea existentei naturale este ultra comprehensiva, larg cuprinzatoare, înglobând si lumea data a culturii.
Daca natura constituie domeniul stiintelor naturii, valorile sunt subiectul specific al stiintelor culturii(spiritului) si al filosofiei.
Obiectul cercetarii filosofice, al carei rezultat poate fi o teorie critic întemeiata, reflexiva a întregii existente, o constituie câmpul de investigatie extins. Unii autori nu împartasesc aprecierea ca simtul c


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org