Referat - Timp si infinit

Categorie
Referate Filozofie
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
402
Etichete
timp, infinit
Descarcari
264
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Timp si infinit



Vorbind despre o sageata a timpului, oamenii de stiinta si filosofii, preocupati de aceasta problema, au reliefat cu deosebire caracterul de ireversibilitate al timpului, demonstrabil cu diverse argumente. Cel mai general aspect al unidimensionalitatii este cel al trecerii de la trecut prin prezent spre viitor ; în cadrul unidimensionalitatii se poate discuta si sensul unic al curgerii timpului, deci imposibilitatea realizarii drumului invers. Argumentul principal îl constituie în acest caz lanturile cauzale, imposibilitatea aparitiei efectului înaintea cauzei si, de cele mai multe ori, nota de succesiune în relatiile cauzale, efectul continuând sa existe si sa actioneze dupa încetarea actiunii cauzei, dar ca rezultat evident al actiunii acesteia.
Demonstrarea unidimensionalitatii timpului (chiar când acesta este gândit ca volum) si în cadrul acesteia — a sensului timpului dinspre trecut spre viitor — nu este epuizata de teoretizarea momentului de succesiune în relatia cauzala, în teoria relativitatii, fenomenul de dilatare a timpului precizeaza transformarile posibile ale timpului în trecerea de la un sistem de referinta la altul, prin aceea ca acest fenomen (ca fenomen de relatie) nu schimba întru nimic sensul desfasurarii evenimentelor dinspre trecut spre viitor în sistemul propriu de referinta. Fenomenul dilatarii duce doar la marirea distantei dintre evenimente în cazul raportarii unui sistem de referinta la altul.
Concluziile teoriei relativitatii întregesc deci argumentul relatiei cauzale si cu conservarea sensului în cazul succesiunii unor evenimente, chiar daca acestea nu sunt legate cauzal între ele.
Dar tipice pentru ilustrarea unui anumit sens al timpului sunt sistemele variabile. Astfel, în sistemele reale termodinamice starea mai probabila urmeaza starilor mai putin probabile. Aceasta caracteristica este redata de conceptul de entropie. Cresterea entropiei înseamna cresterea starii de dezordine în raport cu ordinea, deci exis


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org