Referat - Alfred Nobel

Categorie
Referate Fizica
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
386
Etichete
alfred, nobel
Descarcari
273
Nota
0 / 10 - 0 voturi


Despre Alfred Nobel
Alfred Nobel s-a nascut la Stockholm în data de 21 octombrie 1833.
Tatal sau, Immanuel Nobel, a fost inginer de profesie si s-a confruntat, nu de putine ori, cu problema aruncarii în aer a blocurilor de piatra pentru a putea construi poduri si cladiri în Stockholm. Desi mama sa, Andrietta Ahlsell, provenea dintr-o familie bogata, anul 1833 avea sa fie un an nefast pentru familia Nobel datorita falimentului caruia tatal sau a trebuit sa-i faca fata.
Tragicul eveniment, care se repeta de altfel câtiva ani mai târziu, îi desparte pentru o buna bucata de timp pe cei doi soti, tatal sau plecând, în 1937, în Finlanda si Rusia pentru a-si porni o noua cariera. Andrietta ramâne la Stockholm si, pentru a-si putea sustine financiar familia, deschide o bacanie care îi aduce un venit modest.
Între timp tatal sau îsi pune pe picioare o afacere în St. Petersburg (Rusia). El furniza echipament militar armatei rusesti si îi convinge pe generalii rusi de utilitatea plasarii unor mine acvatice pentru a împiedica accesul navelor britanice. Minele construite de Immanuel Nobel au tinut la distanta Flota Britanica în timpul razboiului Crimeei (1854-1856).
În 1842 Immanuel îsi poate permite sa-si aduca familia în St. Petersburg. Aici, fiii sai sunt instruiti în stiintele naturii, limbi straine si literatura. La 17 ani, Alfred vorbea fluent suedeza, rusa, franceza, engleza si germana. Era atras deopotriva de literatura engleza si de „stiintele exacte“ cum ar fi fizica sau chimia.
Timp de 2 ani, Alfred avea sa viziteze Suedia, Germania, Franta si Statele Unite. La Paris are sansa sa lucreze în laboratorul unui chimist renumit în epoca, T.J. Pelouze. Aici îl întâlneste pe tânarul chimist italian Ascanio Sobrero, care, trei ani mai devreme, inventase nitroglicerina, un lichid exploziv deosebit de puternic si de instabil.
Descoperirea nitroglicerinei a fost considerata în epoca mult prea periculoasa pentru a putea fi folosita în practica datorita faptului ca putea provoc


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org