Referat - Andre Marie Ampere (1775-1836)

Categorie
Referate Fizica
Data adaugarii
acum 15 ani
Afisari
3355
Etichete
andre, marie, ampere, 17751836
Descarcari
708
Nota
9.5 / 10 - 2 voturi

André Marie Ampére (1775-1836)
Fizicianul si matematicianul francez, André Marie Ampére a lucrat la începutul sec. al IX lea în Paris, Franta .Si-a folosit aptitudinile matematice si statistice ca sa observe si sa masoare fenomenele naturale,care au fost descoperite de alti oameni de stiintâ europeni.
Marea lui descoperire implica relatiile dintre electricitate si magnetism cât si fortele dintre firele conductoare.De asemenea a dezvoltat o noua cale de a clasifica elementele chimice.Numele de Ampére a fost dat unitatii de baza a electricitatii.
Viata si cariera
André Marie Ampére s-a nascut la 20 ianuarie 1775 în Lyons,Franta.A avut un profesor particular dar a fost foarte bine instruit. Un copil extrem de talentat, a studiat si a absolvit toate cunostintele matematice disponibile lui la vârsta de 12 ani.Adolescenta lui André Marie Ampére a fost marcata de Revolutia Franceza. Tatal lui, un bogat comerciant, a fost decapitat de armata Republicana, când au capturat orasul Lyon în 1793.
André Marie Ampére si-a începutcariera predând matematica într-o scoala în Lyons în 1796 pâna în 1901.Pe baza primei lui publicatii “Consideratii asupra Teoriei Matematicii a Jocului ” în 1802 în care discuta Teoria Probabilitatii, a fost numit profesor în fizica si în chimie la Scoala Centrala din Bourg în 1802. André Marie Ampére s-a mutat la Paris doi ani mai târziu în 1804,unde cariera lui a înflorit.El a acceptat pozitia de asistent la Scoala Politehnica în 1809 a devenit profesor de matematica.
Talentul sau a fost recunoscut de altfel si de Napolean,care în 1808 la numit inspector-general a nouui sistem Universitar Francez, pozitie pe care a pastrat-o pe tot restul vietii.A murit pe 10 Iunie 1836 în Marseille,Franta.
Munca de început
De altfel André Marie Ampére este cunoscut pentru munca sa despre electromagnetism si a desfasurat un studiu în chimie.În1816 studiind munca unui francez chimist, Antoine Lavoisier si a unui suedez botanist, Carolus Linnaeus, a descoperit o cale de a clasifica elementele chimice (luând în consideratie propietatile lor chimice).
Evenimentul electromagnetismului
Interesul lui André Marie Ampére în legatura cu relatiile dintre electricitate si magnetismului i-a fost suflata de catre un fizician danez,Hans Christian Orsted, care a descoperit ca un ac al unui compas se misca atunci când este plasat lânga un curent electric.
Dupa ce a aistat la o demonstratie a acestui fenomen în aceeasi directie se atrag reciproc si se resping atunci când curentul se îndreapta spre directii opuse.
S-a devotat acestei din acest domeniu si a publicat în 1827 “Note despre Teoria Matematicii a fenomenelor electrodinamice unice deduse din experiment ”.
Aceasta mare reusita includea formule matematice precise care descriau forta magnetica dintre doua curente electrice “Legea lui Ampére”.A stabilit baza electromagnetic modern –cunoscut sub numele de electrodinamism.
Facând parte din cercetare Ampére a construit o masina care sa masoare viteza electricitatii.Aceasta masina s-a numit mai târziu galvometru incipientul reuseste samasoare curentul electric cu ajutorul unui ac magnetic.
Ca un omagiu adus descoperirilor stiintifice ale lui Ampére în 1946 unitatea curentului electric s-a numit ampére(amp) dupa el.
...


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org