Referat - Asigurarea protectiei in lucrarile cu surse radioactive

Categorie
Referate Fizica
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
362
Etichete
asigurarea, protectiei, lucrarile, surse, radioactive
Descarcari
246
Nota
0 / 10 - 0 voturi

ASIGURAREA PROTECTIEI
IN LUCRARILE CU SURSE RADIOACTIVE


Asigurarea protectiei pe durata de timp in care nu se lucreaza cu substante radioactive.
In timpul in care nu se lucreaza cu surse radioactive, daca nu se iau masuri de protectie corespunzatoare, potentialul riscului de iradiere ramane acelasi ca si in cazul lucrului cu aceste surse. Se disting mai multe faze de ordin tehnic si organizatoric, in care, prin respectarea instructiunilor si regulilor de lucru se poate asigura o buna protectie impotriva radiatiilor.
Depozitarea si pastrarea surselor radioactive
Pentru reducerea posibilitatilor de accidente sau iradieri inutile, pastrarea substantelor radioactive se asigura intr-o incinta special amenajata – depozitul de izotopi radioactivi al unitatii. Pot ramane in spatiile de lucru numai sursele cu activitati reduse – de ordinul unui microcurie – sau acelea necesare in lucrari de continuitate sau solicitare cu o frecventa ridicata in lucru, cu conditia de a asigura inofensivitatea lor.
Intrucat doza de radiatii in depozit, prin insumare, poate fi ridicata, sursele trebuie depozitate in recipienti speciali, care sa asigure o reducere la minimum a iradierii. In depozitul pentru surse radioactive trebuie sa nu stationeze decat timpul necesar pentru a depune sau ridica o sursa radioactiva. Pentru reducerea timpului de lucru in depozit, recipientii sunt depusi, etichetati vizibil, in locuri dinainte stabilite, distantate intre ele, care se noteaza in registrul de evidenta a surselor din depozit. Sursele cu activitate mare, gamma-emitatoare si cu o frecventa mai redusa in utilizare se vor depozita in locurile cele mai indepartate de intrare, pentru ca prin distanta sa se scada valoarea dozei de iradiere. Pentru evitarea accidentelor accesul in aceasta incinta se face cu insotitor si deasemenea cu aparatura dozimetrica individuala si portabila.
Sursele de mare activitate, gamma-emitatoare trebuie considerate ca depozite de izotopi radioactivi si accesul in incaperile i


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org