Referat - Baterii si celule de combustie

Categorie
Referate Fizica
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
471
Etichete
baterii, celule, combustie
Descarcari
252
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Baterii si celule de combustie

Bateriile constau dintr-un numar de pile electrice conectate intre ele, de obicei pentru a produce un voltaj (tensiune electrica) mai mare decât o singura pila electrica. În mod gresit, unii numesc baterii si pile electrice simple.
Broastele moarte au condus la inventarea pilelor si bateriilor electrice. În 1786, omul de stiinta italian Luigi Galvani a descoperit ca broastele disecate se contractau când le atingea cu bisturiul sau. Apoi din întâmplare el a descoperit ca picioarele puteau fi facute sa se miste doar prin atingerea lor de metal. Galvani era pus în încurcatura în ceea ce privea natura acestui fenomen, si sursa lui.
Raspunsul a fost dat în anii 1790 de omul de stiinta italian Alessandro Volta. Picioarele broastelor se contactasera deoarece lichidele din interiorul lor reactionau la contactul cu doua metale diferite: alama si fierul. Aceasta combinatie forma o pila electrica simpla si curentul produs de aceasta facea sa se contracte muschii picioarelor broastei.
Volta a facut apoi o pila electrica punând o hârtie umeda între discuri de cupru si zinc. Aceasta pila era extrem de slaba, dar Volta a conceput curând pile si baterii practice. Una dintre baterii consta dintr-o coloana de pile electrice facute din placi de zinc si argint cu separatoare de hârtie îmbibate în saramura. Acest tip de baterie se numea pila voltaica.

Cum functioneaza celulele:

Dupa Volta, s-au inventat multe forme similare de pile electrice. Acum se folosesc substante variate pentru placi, sau electrozi, si pentru solutie, sau electrolit. Asemenea pilei electrice functioneaza prin transformarea energiei chimice în energie electrica. Electrolitul emite ioni (atomi sau grupuri de atomi încarcati electric) care sunt atrasi de electrozi. Un electrod atrage ionii încarcati negativ, care au un surplus de particule încarcate negativ numite electroni. Celalalt electrod atrage ionii încarcati pozitiv, care au o deficienta de electroni. Când se conecteaza un c


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org