Referat - Centralele nucleare si efectele sale

Categorie
Referate Fizica
Data adaugarii
acum 15 ani
Afisari
6124
Etichete
centralele, nucleare, efectele, sale
Descarcari
1145
Nota
9 / 10 - 1 vot


De câtva timp , radiatiile ionizate au constituit doar o curiozitate de laborator, cunoscuta numai câtorva initiati .
Descoperirea radioactivitatii artificiale si apoi aceea a fisiunii uraniuli, în deceniul al patrulea al acestui secol , au dat un puternic imbold cercetarilor de fizica nucleara .
Pentru marele public, energia nucleara a iesit însa din anonimat abia dupa aruncarea celor doua bombe atomice în 1945 asupra Japoniei. Constuirea reactorilor nucleari si posibilitatea de a utiliza aceste instalatii pentru a produce energie electrica în cantitate mare, au transferat apoi problema cercetarii radiatiilor, si odata cu aceasta si problema protectie contra radiatiilor, în plin domeniu industria si economic. Cresterea necontenita a numarului de reactori nucleari si a puterii acestora necesita aplicarea unor masuri de securitate pentru a evita eventualele accidente si consecintele lor ca de exemplu cel de la Windscale, Anglia în octombrie 1957 când au fost eliminate în mod accidental în atmosfera importante substante radioactive care au produs contaminarea solului, a productiei agricole si a apei potabile din întreaga regiune.
Prin poluare, sau contaminare, radioactiva, se întelege prezenta nedorita sau accidentala, a materialelor radioactive, în interiorul sau la suprafata unor factori de mediu (cum sunt apa, aerul, alimentele) sau în organisme vii situatie în care se depaseste continutul radioactiv natural propriu al produsului respectiv.
Una din principalele surse de poluare radioactiva a globului pamântesc îsi avea provenienta în exploziile nucleare din atmosfera.
Daca la 16 iulie 1945 în desertul Alamogordo, statul New Mexico a avut loc prima explozie experimentala a unei bombe atomice lucrurile nu s-au oprit aici si la 6 august 1945 ora 8:15 la Hiroshima în Japonia explodeaza prima bomba aruncata asupra populatiei, ca masura militara de distrugere, pentru ca în 9 august 1945 sa explodeze cea de-a doua bomba atomica la Nagasaki. În urma acestor doua explozii bilantul a fost:
Orase :
Hiroshima
Nagasaki
Morti
78.150
23.753
Disparuti
13.983
2.924
Raniti
37.425
23.345
Atinsi de arsuri
235.650
89.025

În 1956 existau în evidenta spitalelor 6000 de bolnavi la Hiroshima si 3000 de bolnavi la Nagasaki cu sechele dupa iradiere, care necesitau diferite tratamente, la momentul actual în lume existând aproximativ 300000 de persoane ca victime ale exploziilor nucleare.
La 22 ianuarie 1954 marinarii vasului “Fukuriumarii no.5” au sesizat un fenomen neobisnuit, globul de foc al exploziei termonucleare de pe atolul Bikini. Drept urmare toti membrii echipajului si pestele prins au fost afectati de cenusa radioactiva atât la suprafata cât si în interiorul organismului.
Alta urmare a acestei explozii a fost caderea ploilor radiactive în luna mai a aceluiasi an, radioactivitatea mentinându-se la un nivel masurabil pâna în septembrie1954.
Imediat dupa 1954 L. Pauling a demonstrat ca izotopul C14 apare în mod artificial cu o frecventa crescânda, depunându-se pe sol. Tot el a atras atentia asupra prezentei izotopului Sr90 în depunerile atmosferice de pe teritoriul S.U.A.
Poluarea radioactiva a atras atentia pentru prima oara în mod deosebit în anul 1965 la Salt Lake City în Statele Unite ale Americii, când noua adolescenti au fost internati în spital datorita unor noduli anormali ai glandei tiroide. Anchetarea cazurilor a condus la constatarea ca acesti copii, cu 15 ani în urma (1950), au suferit consecintele unor depuneri atmosferice radioactive provenite de la poligonul din Nevada, aceste depuneri continând izotopul I-131.
Studii recente au aratat ca datorita tuturor cauzelor de poluare radioactiva, doza de radiatii pe cap de locuitor a crescut în ultimii 20 de ani de 5 pâna la 10 ori.
Iradierea îndelungata, chiar cu doze mici, poate produce leucopenii, la malformatii congenitale, pe când iradierea cu doze mari duce la accentuarea leucopeniei, la eriteme, la hemoragii interne, caderea parului, sterilitatea completa iar în cazurile extreme produce moartea.
Printre principalele surse de poluare radioactiva se numara:
Utilizarea practica în industrie, medicina, cercetare a diferitelor surse de radiatii nucleare, care, ca materiale radioactive, se pot raspândi necontrolate în mediu
Exploatari miniere radioactive, la extragere, prelucrare primara, transport si depozitare, pot contamina aerul, prin gaze si aerosoli, precum si apa prin procesul de spalare
Metalurgia uraniului sau a altor metale radioactive si fabricarea combustibilului nuclear, care prin prelucrari mecanice, fizice, chimice, poate cuprinde în cadrul procesului tehnologic si pr...


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org