Referat - Combustibili

Categorie
Referate Fizica
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
523
Etichete
combustibili
Descarcari
328
Nota
0 / 10 - 0 voturi


Combustibili

Conform datelor Departamentului Controlului Vamal, in 1999 au fost importate 232 mii de tone de produse petroliere, in a la 1 milion tone. In consecinta,timp ce volumele comercializate pe piata interna bugetul a ratat anul trecut venituri in suma de 800 milioane lei.
In Republica Moldova piata produselor petroliere este probabil una din cele mai "dinamice" sfere de activitate. Evenimentele se petrec cu o rapiditate enorma si aceasta e normal daca luam in considerare ca lipsa de combustibil a creat totdeauna situatii exceptionale, mai ales in agricultura, ramura care ramane sa aiba cea mai mare pondere in economia nationala. Daca va mai amintiti, anume aceasta problema a creat o situatie complicata in campania de recoltare din anul trecut, cand din lipsa de carburanti, recoltarea graului era pusa sub semnul intrebarii.
In ultimul timp, insa, sunt provocate discutii aprinse in legatura cu scumpirea periodica a produselor petroliere. Firmele importatoare spun ca aceste scumpiri sunt provocate de majorarea preturilor la petrol pe pietele mondiale. Altii, cointeresati in stirbirea imaginii importatorilor, sunt de parerea ca preturile la carburanti sunt majorate intentionat pentru a majora castigurile.
Dupa parerea mea firmele importatoare nu sunt interesate in a majora pur si simplu preturile. Nu le permite puterea mica de cumparare a celor mai mari consumatori de combustibil - gospodariile agricole, dar si a celorlalti consumatori.
Un argument in favoarea acestei teze este faptul ca dupa orice majorare, cat de mica, urmeaza o perioada moarta in vanzari, cand timp de o saptamana-doua nu se vinde nimic sau foarte putin, dupa care ritmurile se apropie de cele anterioare, dar totusi raman mai mici. Si, va dati seama, nimeni nu vrea sa vanda mai putin, pentru ca ar castiga mai putin.
La acest capitol este de mentionat ca la fiecare majorare, cei "ocarati" sunt marile companii petroliere, care de obicei activeaza


  • Referate asemanatoare

Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org