Referat - Condensatoare electrolitice

Categorie
Referate Fizica
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
369
Etichete
condensatoare, electrolitice
Descarcari
242
Nota
0 / 10 - 0 voturi








CONDENSATOARE ELECTROLITICE



Condensatoarele electrolitice prezinta proprietati remarcabile (permitivitate si rigiditate mare) si posibilitatea de obtinere a unei pelicule sub un micron, ceea ce duc la realizarea de capacitati specifice mari (sute ).Ele se bazeaza pe proprietatea oxizilor unor metale ca aluminiul si tantalul, de a conduce într-un sens si de a prezenta o rezistenta de blocare mare în celalalt sens. De aceea, aceste condensatoare sunt polarizate.
Anodul este format dintr-o folie de aluminiu de înalta puritate, groasa de 60-100 microni, care este oxidata simultan pe ambele parti prin electroliza. Stratul de oxid gros de circa o miime de micron pentru fiecare volt al tensiunii nominale, constutuie dielectricul. Pentru marirea suprafetei anodului si deci pentru obtinerea de capacitati mari într-un volum mic, ea nu este neteda ci asperizata prin corodare electrochimica.
Catodul este o solutie de acid boric, hidroxid de amoniu si glicoletilena, care patrunde în toti porii anodului. Aceasta solutie este mentinuta în contact cu stratul de oxid anodic pe toata suprafata prin impregnarea a 2-5 foite de hârtie fara impuritati. Contactul catodic se realizeaza prin alta folie de aluminiu dar de grosime mult mai mica (10 microni), care se aseaza peste foile de hârtie. Întreg ansamblul, format dintre doua folii de aluminiu (anodul si contactul catodic), având între ele foitele de hârtie este apoi rulat pâna capata o forma cilindrica. Acesta se introduce apoi în tuburi de aluminiu etansate cu dopuri de cauciuc. Contactul anodic este izolat iar contactul catodic se leaga la carcasa.
Dupa asamblarea condensatoarelor, urmeaza procesul de formare care consta în aplicarea unei tensiuni (UF) mai mare cu 5 – 10% fata de tensiunea de vârf. UV este mai mare cu 10 – 50%, decât tensiunea nominala (Un). Functionarea condensatoarelor la tensiuni mai mari ca UV duce la cresterea rapida a curentului de fuga manifestata prin încalzirea puternica si degajare d


  • Referate asemanatoare

Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org