Referat - Conductia curentului electric in gaze lichide si solide

Categorie
Referate Fizica
Data adaugarii
acum 4 ani
Afisari
414
Etichete
conductia, curentului, electric, gaze, lichide, solide
Descarcari
380
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Conductia curentului electric in medii
gazoase, lichide si solide


Trecerea curentului electric prin gaze .

Gazele si chiar vaporii metalici sunt izolanti deoarece moleculele si atomii fiind neutre, nu constituie purtatori de sarcina mobili. Gazele devin conductoare daca reusim sa cream suficienti de multi purtatori de sarcina mobili, pentru ca, curentul pe care-l realizam sa poata fi detectat cu instrumentele de care dispunem. In gaze purtatorii mobili de sarcina pot fi electrinii si ionii. Ionii sunt molecule sau atomi care au un electron in plus - ionii negativi – sau un electron in minus - ioni pozitivi. Ionii se produc in aer 20% datorita razelor cosmice si 80% datorita radiatiilor substantelor radioactive din scoarta Pamantului. In aer la presiune si temperatura normala, intr-un centimetru cub exista circa 1000 de ioni fata de cele 3.1019 molecule. Numarul acesta se mentine constan deoarece pe secund si centimetru cub se produc cate 10 ioni care dispar datorita agitatiei termice prin recombinare cu ionii de sarcina si semn contrar.
Numarul ionilor poate fi sporit in mai multe feluri :
1. Prin procese chimice la temperatura inalta (flacari).
2. Prin iradiere cu raze X, raze gamma si razele ultraviolete.
3. Prin accelerarea ionilor existenti si in special al electroniilor care, izbind atomii si moleculele, produc noi ioni.
Importanta ionizarii pentru conductivitatea gazelor poate fi pusa inevidenta simplu, experimental , aducand un chibrit intre placile unui condensator legat in serie cu o sursa si un galvanometru .








presiuni de ordinul de marime al presiunii atmosferice cand depinde de natura si presiunea gazului. Daca electrozii sunt legati de un generator electrostatic care separa in unitatea de timp numai cantitati mici de e


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org