Referat - Determinarea T.E.M. si a rezistentei interne

Categorie
Referate Fizica
Data adaugarii
acum 15 ani
Afisari
2436
Etichete
determinarea, tem, rezistentei, interne
Descarcari
536
Nota
9 / 10 - 1 vot

DETERMINAREA T.E.M. SI A REZISTENTEI INTERNE
A UNUI GENERATOR PRIN METODA GRAFICA
Tensiunea masruata de voltmetru va fi:
U = E ( (n + R1) = E ( l * r
de unde l = E / r – U / r
Reprezentând grafic I = f (U) obtinem dreapta de sarcina din figura (portiunea continua).
Deoarece la valori mai mici ale lui r rezulta curenti de scurtcircuit mari, iar U = E se obtine, daca Rext ( (, valorile lui E si Isc = E / r se vor obtine prin prelungirea (exploatarea dreptei de sarcina pâna la intersectia ei cu axele).
Trebuie observat ca r = n – RA, în care RA = 0,65 ( pentru scala de 1A si 6,5 ( pentru scala de 100 mA. Daca trecem de la o scala la alta în timpul masuratorilor se schimba n din cauza rezistentei RA. Prin urmare trebuie folosita aceeasi scala pentru un set de masurartori. Daca rezistenta interna n este foarte mica, pentru a evita un grafic I = F(U) de proportii exagerate si întrucât intersecteaza în primul rând metoda, se poate mari artificial rezistenta interna introducând o rezistenta suplimentara de câtiva ohmi. În cazul montajului din set s-a introdus un rezistor de 7,5 ( (3w , 0,5%) în spatele placii, între bornele ( - ) si 1. Daca nu se doreste utilizarea lui, se va scurtcircuita cu un conductor.
Reprezentând grafic P = f ( R), P=f(I), adica:
I= E2 R/ (R+r)2 ; P=U*I=U2 +E*U / r sau P=U*I (E - I*r)= r*I2+E*I
Va reiesi din grafice ca P = Pmax = E2 / 4r se realizeaza atunci când R = r, U = E/2 sau I = E/2r, obtinând un raspuns experimental la o serie de probleme.
R1

R2

R1 + R2

P1

P2

P
...


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org