Referat - Electrizarea corpurilor

Categorie
Referate Fizica
Data adaugarii
acum 4 ani
Afisari
684
Etichete
electrizarea, corpurilor
Descarcari
332
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Marin Iolanda
Clasa a VIII-E


Modificarea proprietatilor unor corpuri ce determina aparitia fortelor de atractie sau de respingere reciproca se numeste electrizare, iar proprietatea fizica ce se modifica este starea de electrizare.
Fenomenul a fost observat mai întâi la chihlimbar. Filozoful grec Thales din Milet, care trait acum 2500 de ani (secolul VII î.Hr.) este primul care-l aminteste. Apoi a cazut în uitare. Abia pe la 1600 medicul englez Gilbert, reluând cercetarile, constata ca mai sunt si alte corpuri, cu aceeasi propietate si, dupa numele grecesc al chihlimbarului (elektron), numeste electrizare fenomenul care le aduce în aceasta situatie. Vom spune deci ca acele corpuri se electrizeaza prin frecare sau ca se încarca cu electricitate.
Timp de aproape 200 de ani, studiul electricitatii s-a limitat apoi la o acumulare treptata de observatii calitative.
Legatura cantitativa s-a putut stabili numai dupa ce încercarile lui Cavendish, Priestley sau Daniell Bernoulli, urmate de cercetarile sistematice ale lui Charles Auguste de Coulomb au dus la formularea matematica a legii de interactiune, din care putem calcula fortele dezvoltate si putem stabili unitatile de masura pentru ceea ce numim cantitate de electricitate ori sarcina electrica.
De aici înainte intram pe teritoriul adevaratei cercetari stiintifice, prin care determinarile din laborator, unite cu calculul matematic, au dus, in câteva decenii, la închegarea electrostaticii.

Electrizarea corpurilor prin frecare

Acest procedeu de electrizare a fost descris de Thales din Milet (secolul VII î.Hr. ) pe baza unei observatii facute de o tesatoare, care a constatat ca prin frecarea chihlimbarului cu o stofa de lâna, el capata proprietatea de a atrage corpuri usoare. Asemenea observatii le facem si noi când ne pieptanam parul uscat cu un pieptane din material plasticsau la atingerea mobilei.

Experimentul 1: Luam o placuta din PVC si o apropiem de corpuri usoare (fire de par, bucati de hârtie


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org