Referat - Galileo Galilei

Categorie
Referate Fizica
Data adaugarii
acum 15 ani
Afisari
5249
Etichete
galileo, galilei
Descarcari
937
Nota
8.5 / 10 - 2 voturi

GALILEO GALILEI (1564-1642)
Galilei, mare invatat italian, astronom, fizician, mecanician, este unul din fondatorii stiintelor exacte ale naturii. Impreuna cu astronomul german Johanes Keppler au initiat revolutia stiintifica care a inflorit din munca fizicianului englez Sir Isaac Newton. Contributia sa de baza a fost in astronomie:folosirea telescopului pentru observarea si descoperireapetelor solare , muntiisi vaile lunare, cei patru sateliti a planeti Jupiter si fazel lui Venus.In fizica a descoperit legea caderii corpurilor si iscarea balistica.In istoria culturii Galileo este ca un simbol al luptei impotriva autoritatilor, pentru libertate.
Galileo s-a nascut langa Pisa pe 15 februarie,1564. Tatal sau Vicenzo Galilei a jucat un rol important in revolutia muzicala din polifonia medievala pentru modulatia armonica.Cand Vicenzo a vazut teoria rigida a gasit noi forme in muzica, iar cel mai mare fiu al sau a venit sa vada teoria fizicianului Aristotel, limitand cercetarea stiintific. Galileo a fost invatat de calugarii din Villa Vollombsa si a intrat la universitatea din Pisa in 1581 pentru a studia medicina. Curand el s-a transferat la fizica si matematica, parasind universitatea fara diploma in 1585. Intr-un timp el a dat meditatii private si a scris despre miscarile hidrostatice si naturale, dar nu a publicat nimic. In 1589 a devenit profesor de matematica la Pisa, unde a aratat studentilor sai eroarea lui Aristotel, care credea ca viteza caderii este proportionala cu greutatea caderii celor doua obiecte, cu mase diferite, simultan. Contractul sau nu a fost reinoit in 1592, probabil ca i-a contrazis pe profesorii discipoli a lui Aristotel.In acelasi an a fost numit catedrei de matematica la Universitatea din Padeea unde a ramas pana in 1610.
La Padeea Galileo a inventat o masina de calcul pentru solutiile practice in problemele matematice.A schimbat speculatiile fizice la masuritori exacte;a descoperit legile caderii corpurilor si traiectoria parobolica a proiectilelor,a studiat miscarea pendululi,a cercetat mecanicasi rezistenta materialelor.A aratat un mic interes pentru astronome,totusi,din 1595 a preferat teoria lui Copernic ,care spune ca Pamantul se invarte in jurul soarelui, presupunerilor lui Aristotel si Ptolemeu ,care plasau pamantul in centrul universului.Doar modelul lui Copernic putea proba teoria lui Galilei care era bazata pe miscarea pamantului. In 1609, Galileo a auzit ca un telescop a fost inventat in Olanda. In august, 1609, a prezentat telescopul cu lentile din sticla dogelui Venetiei, care a apreciat valoarea pentru operatiile navale dublandu-i salariul si asigurandu-i pana la moarte postul de profesor. Pana in decembrie 1, Galilei a construit un telescop care marea de 20 de ori, cu care a putut sa descopere muntii si craterele lunare. El a observat structura solara a Caii Lactee,a descoperit 4 sateliti ai planetei Jupiter. A publicat descoperirile sale in martie 1610 in "The Stavy Messnger".Noua lui faima a fost castigata ca metafizician in curtea Florentei; prin aceasta nu a mai predat si a avut timp pentru cautarile sale si pentru scris.Pana in decembrie 1610 a observat fazele planetei Venus care il contrazice pe astronomul Ptolemeu si confirma preferinta pentru sistemul lui Copernic.
Profesorii de filozofie dispretuiesc descoperirile lui Galilei pentru ca Aristotel considera ca in cer "pot exista cperfect sferice si nimic nou nu putea aparea vreodata acolo". Galileo nu era de acord nici cu profesorii din Pisa si Florenta privind hidrostatica, si a publicat o carte despre corpurile plutitoare in 1612. Patru critici publicate asupra cartii lui au avut ca urmare respingerea fizicii lui Galilei.In 1613 a publicat o lucrare despre petele solare si a prezis victorie pentru teoria lui Copernic. In absenta lui Galilei,un profesor pisan a spus Medicilor (familia regala din Florenta, la fel ca si salariatii lui Galilei),ca el crede ca miscarea Pamantului este inspaimantatoare. In 1614 un preot Florentin la denuntat pe Galileo clerului.Galileo a scris o scrisoare lunga,deschisa,despre importanta pasajelor biblice in argumentele stiintifice,sustinand ca interpretiile biblice ar trbui sa fie adaptate ca sa sporeasca inteligenta,si ca nici o pozitie stiintifica ar trbui sa fi facut credinta Romano-Catolica. Devreme,in 1616,cartile lui Copernic au fost subiect pentru nava cenzor a decretului si cardinalul Robert Bellarmine l-a instruit pe Galileo ca nu mai trebuie sa-si apere conceptul ca Pamantul se misca.Cardinalul Bellarmine il sfatuise de curand sa trateze acest subiect doar pentru scopuri stiintifice si ipotetic,fara sa i-a conceptele lui Copernic adevarate sau sa incerce sa le dovedeasa cu ajutorul Bibliei.Galileo nu a mai zis nimic despre acest subiect ani intregi lucrand la o metoda de a determina longitudinea marii folosind predictiile sale despre pozitia satelitilor lui Jupiter rezum...


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org