Referat - Generatoare de tensiune liniar variabile

Categorie
Referate Fizica
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
339
Etichete
generatoare, tensiune, liniar, variabile
Descarcari
325
Nota
0 / 10 - 0 voturi

GENERATOARE DE TENSIUNE LINIAR VARIABILA


1. Scopul lucrarii este studiul experimental al unor circuite de generare a tensiunii liniar variabile: cu generator de curent, de tip bootstrap si de tip Miller (integrator cu amplificator operational).

2. O tensiune liniar variabila se poate obtine prin incarcarea unei capacitati cu un curent constant. Un exemplu este dat in fig. 22.1, unde tranzistorul T2 impreuna cu dioda stabilizatoare de tensiune, DZ, si rezistentele RZ si R, formeaza un generator de curent constant, de valoare:

 (22.1)

iar tranzistorul T1 este un comutator deschis (cand permite incarcarea capacitatii C) respectiv inchis (cand asigura descarcarea capacitatii si initializarea schemei).

Durata tensiunii liniar variabile se obtine sub forma:

 (22.2)


Fig. 22.1 Fig. 22.2

limitarea tensiunii de iesire obtinandu-se atunci cand se satureaza tranzistorul generatorului de curent.
Timpul de revenire este determinat, in special, de curentul de colector al tranzistorului T1 si se poate calcula cu relatia:

 (22.3)

Amplitudinea tensiunii liniar variabile va fi:

Vcmax = Vcc - VZ + VEB2 (22.4)

Forma de unda a tensiunii de la iesirea circuitului este desenata in fig. 22.2.
In cazul in care marimea T, calculata cu relatia (22.2) este mai mare decat durata impulsului de comanda, Tc, durata tensiunii liniar variabile generate va fi T = Tc, amplitudinea sa micsorandu-se in mod proportional.

3. Schema generatorului de tensiune liniar variabila de tip bootstrap este reprezentata in fig. 22.3.


Fig. 22.3 Fig. 22.4

Tranzistorul T1 impreuna cu rezistentele R1 si R2 formeaza comutatorul circuitului care, atunci cand este deschis, permite incarcarea capacitatii C, iar cand se inchide, asigura descarcarea rapida a acesteia.
Asa cum se vede si din fig. 22.4, in care sunt reprezentate diagramele de impulsuri, la blocarea tranzistorului T1, capacitatea C incepe sa se incarce prin rezistenta R, cresterea tensiunii pe e


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org