Referat - Instrumentele optice

Categorie
Referate Fizica
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
537
Etichete
instrumentele, optice
Descarcari
317
Nota
0 / 10 - 0 voturi

INSTRUMENTELE OPTICE

Intr-un mediu transparent si omogen lumina se propaga in linie dreapta.
Propagarea rectilinie a luminii explica si formarea imaginilor in camera obscura. Aceasta este o cutie paralelipipedica care are un perete translucid si restul peretilor opaci. Peretele opus celui translucid are un mic orificiu.
Un mediu transparent si omogen, marginit de doua suprafete, din care cel putin una nu este plana reprezinta o lentila.
Microscopul este un instrument optic ce permite observarea obiectelor prea mici pentru a fi vazute cu ochiul liber.
Un alt instrument optic este aparatul de fotografiat.
Nu ne-am putea imagina lumea fara aparate de fotografiat. Nu ar mai fi poze in ziare, carti si reviste sau chiar pe computer. N-ar mai exista televizorul si filmele. E greu de imaginat, dar asa era lumea pana la mijlocul secolului XIX. Atunci s-a inventat primul aparat de fotografiat, pentru ca dintotdeauna oamenii au dorit sa lase generatiilor viitoare o marturie a evenimentelor din viata lor.
Un aparat de fotografiat functioneaza la fel ca ochii nostri. Daca ii inchidem, ii deschidem si apoi ii inchidem din nou, vedem o imagine din jurul nostrum. Un aparat foto face acelasi lucru, capturand imagini. George Eastman a introdus prima camera de fotografiat Kodak, care avea obiectivul de forma cilindrica. Kodak a fost una din primele aparate de fotografiat ce se foloseau tinandu-se in mana. Din jurul anului 1840, aparatul de fotografiat a permis oamenilor sa aiba o inregistrare vizuala a vietilor lor. Oricine putea sa vada imagini cu locuri indepartate, iar fotografiile au inceput sa influenteze opinia oamenilor despre Terra. Aparatele foto sunt impotante si pentru oamenii de stiinta. De exemplu, medicii folosesc aparate micute pentru a se uita inauntru corpului omenesc.
O camera obscura, echipata cu o diafragma reglabila, formeza o imagine rasturnata a unui obiect, mai mult sau mai putin clara si putin luminoasa. Adaptandu-I o lentila convergenta, camera da o imagine


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org