Referat - Legea lui Arhimede

Categorie
Referate Fizica
Data adaugarii
acum 4 ani
Afisari
523
Etichete
legea, lui, arhimede
Descarcari
274
Nota
0 / 10 - 0 voturi






REFERAT


Legea lui Arhimede










Legea lui Arhimede


Arhimede (287-212 î.H.) s-a nascut la Siracuza, în Sicilia (în acel timp era colonie greceasca). El este unul dintre cei mai cunoscuti învatati ai Greciei antice, considerat parintele mecanicii.
Întâmplarea care a condus la descoperirea legii care-i poarta numele este urmatoarea:
Dupa ce a câstigat puterea în Siracuza, Hieron a hotarât sa puna într-un templu o coroana de aur pe care sa o închine zeilor care l-au ajutat în obtinerea victoriei. Aurarul care a confectionat-o i-a adus o coroana minunata. La urechea regelui au ajuns însa zvonuri ca aurarul ar fi furat o parte din aur si l-ar fi înlocuit cu argint. Regele i-a cerut lui Arhimede sa stabileasca cu certitudine daca a fost înselat sau nu.
Framântat de rezolvarea problemei, aflându-se în cada, Arhimede a observat ca intrând mai mult în apa, din ce în ce mai multa apa se revarsa afara. În acel moment a sarit din cada si a luat-o la fuga, strigând din rasputeri “Evrica!”, adica “Am descoperit!”
Plecând de la observatia din baie, el a stabilit ca mesterul aurar îsi însusise o mare parte din aurul încredintat. Astfel s-a formulat legea care-i poarta numele lui Arhimede.
Forta arhimedica reprezinta rezultanta tuturor fortelor (de apasare) cu care lichidul, datorita presiunii hidrostatice, actioneaza asupra unui corp scufundat într-un lichid.
O alta formulare a legii lui Arhimede, mai clara, ar fi: Un corp scufundat într-un lichid în repaus este împins de jos în sus cu o forta verticala numeric egala cu greutatea lichidului dezlocuit de acel corp.
Caracteristicile fortei arhimedice

Forta arhimedica are directie verticala si sensul de jos în sus
Modulul fortei arhimedice este egal cu modulul greutatii lichidului dezlocuit de corp:
FA= Gl = ml · g = ?l · Vl · g
Punctul de aplicatie al fortei arhimedice se numeste centru de presiune. El coincide cu centrul de greutate al corpului daca acesta este omogen si complet scufundat în lichid.

Factori car


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org