Referat - Marile sinteze ale lui Newton

Categorie
Referate Fizica
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
475
Etichete
marile, sinteze, ale, lui, newton
Descarcari
269
Nota
0 / 10 - 0 voturi




Sintezele lui Newton


Kepler propusese trei Legi ale miscarii planetelor bazate pe datele lui Brahe. Se presupunea ca aceste Legi sunt valabile numai in cazul miscarii planetelor; nu se mentiona nimic despre celelalte miscari din Univers. Era clar ca aceste legi erau valabile, dar nimeni nu cunostea o explicatie a acestora.
Newton a schimbat toate acestea.La inceput, el a demostrat ca miscarea obiectelor pe Pamant poate fi descrisa de cele trei noi Legi ale miscarii. Newton a aratat ca cele trei Legi ale miscarii planetelor ale lui Kepler nu erau altceva decat cazuri particulare ale propriilor sale legi (se presupunea ca intre toate corpurile din Univers care poseda masa exista forte de atractie gravitationala). De fapt, Newton a mers chiar mai departe: el a aratat ca Legile miscarilor planetelor ale lui Kepler erau numai aproximativ corecte, si a facut corecturile cantitative care cu observatii detaliate s-au demonstrat a fi valabile.


Atractia universala. Camp gravitational.


In urma observatiilor astronomice, J.Kepler a stabilit in anul 1916 legile care descriu miscarea planetelor in jurul Soarelui. Acestea, numite si legile lui Kepler, sunt urmatoarele:
planetele se misca pe elipse ce au Soarele situat intr-unul dintre focare;
raza vectoare a planetei descrie arii egale in intervale de timp egale.
patratele perioadelor de revolutie sunt direct proportionale cu cuburile semiaxelor mari, adica
T2 = CR3
unde prin perioada de revolutie T se intelege timpul in care planeta descrie o elipsa completa.
P B B


(r A
B' r + (r


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org